Naloženo da se PROMENI TEKST pesme: Zahtevali DISKVALIFIKACIJU, a sada uputili NOVI ZAHTEV Izraelu za Evroviziju

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 14:45

Naloženo da se PROMENI TEKST pesme: Zahtevali DISKVALIFIKACIJU, a sada uputili NOVI ZAHTEV Izraelu za Evroviziju

Burne reakcije se ne stišavaju.

Već danima je glavna tema u medijima muzičko takmičenje "Pesma za Evroviziju". Srbiju će predstavljati Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora sa baladom "Ramonda".

Izrael je izabrao za svoju predstavnicu Eden Golan, a ona će pevati pesmu "Oktobarska kiša". Strani mediji prenose da je predstavnicima izraelskog javnog emitera zatraženo da izmene tekst pesme kako bi se ispoštovalo pravilo o političkoj neutralnosti. Oni će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ispoštovati ovaj zahtev kako bi im bilo dozvoljno da se takmiče.

Iz izraelskog emitera Kan prethodno su obećali da neće menjati tekst pesme "Oktobarska kiša", iako je očigledno da se numera odnosi na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Međutim, izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je da je neophodno da se pesma prilagodi, da ne bi bilo problema da se Izrael takmiči na "Pesmi Evrovozije", prenosi BBC.

Kan je kontaktirao tekstopisce numere "Oktobarske kiše" i zamolio ih da prilagode tekst pesme takmičenju, čuvajući umetničku slobodu.

Učestvovanje Izraela na izboru za "Pesmu za Evroviziju" izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama. Predsednik je istakao da "zemlja mora da podigne glas" na međunarodnim forumima, zbog onih koji bojkotuju Izrael. Prošlog meseca, kada je Evropska radiodifuzna unija saopštila da je tekst pesme na proceni, iz Kana su poručili da nemaju nameru da menjaju numeru, ali sad je došlo do promene odluke.

U originalnoj verziji pesme "Oktobarska kiša" se mogu čuti stihovi: "Svi su bili dobra deca, svako od njih" i "Ko vam je rekao dečaci ne plačite/ Sati i sati/ I cveće/ Život nije igra za kukavice".

Kako tumače strani mediji, pominjanje cveća se odnosi na ratne žrtve.

Podsećamo, prethodnih godina, Evropska radiodifuzna unija je primorala neke učesnike da promene tekstove pesme, pa se predstavnik Gruzije povukao 2009. godine zbog numere "We Don’t Wanna Put In" zbog očiglednih referenci na ruskog predsednika.

Predstavnici nekih drugih zemalja koji će učestvovati na Evroviziji pozvali su organizatore da se onemogući pevačici iz Izraela da učestvuje zbog rata u Gazi. Među njima su umetnici sa Islanda, Finske, Norveške, Danske i Švedske, a nekoliko njih je podsetilo i da je Rusija diskvalifikovana zbog invazije na Ukrajinu pre dve godine.

Organizatori "Evrovizije" su se do sada odupirali tim pozivima, tvrdeći da su situacije u Ukrajini i Gazi različite.

Srbija Danas/BBC/Prenela I.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.