Mediji: Ništa od Evrovizije za tzv. Kosovo ni 2021. godine

Izvor: B92, 19.Avg.2020, 18:54

Mediji: Ništa od Evrovizije za tzv. Kosovo ni 2021. godine

"Trenutno nema planova da se pozovu Kazahstan ili Kosovo da učestvuju na Evroviziji 2021. godine", ističe se u odgovoru iz EBU, prenosi Gazeta ekspres.

Kako se navodi, tzv. Kosovo neće debitovati na Evroviziji, jer kosovski javni servis RTK nije punopravni član EBU.

Kosovski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javni servis RTK trenutno nije u mogućnosti da se pridruži EBU, jer nisu članica Međunarodne unije za telekomunikacije, u kojoj su zastupljene samo članice UN-a.

U junu prošle godine Generalna skupština EBU glasala je o predlogu kojim bi se uklonio uslov da RTV servisi budu članovi ITU. Međutim, većina nije podržala ovaj predlog i nade tzv. Kosova su bile srušene.

Takođe, EBU je u 2018. objavila saopštenje u kojem se kaže da, iako RTK nije ispunio kriterijume za pridruživanje EBU, nastaviće se konstruktivne rasprave između EBU i RTK o budućim mogućnostima bliže saradnje.

Dok tzv. Kosovo ne može da se takmiči na Evroviziji, predstavnici sa Kosova su se takmičili na festivalima ranije, poput Rone Nišljiu za Albaniju 2012. godine i Ljindite Haljimi koja je takođe nastupila pod albanskom zastavom 2017. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.