EVROPA „TIPUJE“ – BORANKA TEYA DORA I NJENA PESMA RAMONDA APSOLUTNI SU FAVORITI „EVROVIZIJE 24“

Izvor: TimockeVesti.net, 28.Feb.2024, 06:30

EVROPA „TIPUJE“ – BORANKA TEYA DORA I NJENA PESMA RAMONDA APSOLUTNI SU FAVORITI „EVROVIZIJE 24“

Beograd, 28. februar – Najpoznatiji i najčitaniji evrovizijski blog „Wiwiblogs“ ekskluzivno objavljuje vesti o tome da je Teya Dora, zajedno sa svojom pesmom „Ramonda“, apsolutni favorit za pobedu na nadolazećem festivalu „Pesma za Evroviziju ’24“.
U ekskluzivnom intervjuu za Wiwiblogs, Teya Dora podelila je svoje oduševljenje što je pesma „Ramonda“ osvojila srca publike širom sveta i postala jedan od najizraženijih favorita za prestižnu evrovizijsku titulu. U prethodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << razgovorima, umetnica je istakla značenje cveta „Ramonda“ kao simbola Dana primirja u Prvom svetskom ratu, duboko ukorenjenog u srpskoj tradiciji.
Ramonda, koja je već stekla popularnost u zemlji i internacionalno zahvaljujući hitu Džanum prošle godine, izazvala je emotivne reakcije i simpatije publike. Teya Dora oduševljeno govori o posebnom značaju ovog cveta, ističući da predstavlja nadu i ponovno rođenje, poput biljke Feniks.

Za Doru, pesma „Ramonda“ ne samo da odražava patriotizam i sećanje na prošle žrtve već i pruža podsećanje na važnost očuvanja prirode. Ramonda, kao endemska biljka, postaje simbol ekološke svesti, s obzirom na to da je danas ugrožena i zaštićena vrsta.
– Dok sam bila poslednji put u Parizu, mamina drugarica Biljana čiji su preci bili ratnici solunskog fronta, govorila mi je o toj borbi naših predaka i o njihovoj žrtvi i te njene divne priče bukvalno su mi se vratile prošle jeseni kad sam već bila pred odlukom da napišem pesmu za Evroviziju – otkriva Teya Dora.
Pesma „Ramonda“ je rezultat saradnje Teye Dore, Luka Jovanovića (Luxonea) i Adrijana Kojdića (Ajzi), koji su zajedno stvorili emotivnu verziju inspirisanu starom srpsko-vizantijskom muzikom.
Nadamo se da će ova pesma ne samo osvojiti srca gledalaca na Evroviziji ’24, već i podići svest o važnim temama, od patriotskog ponosa do hitnosti očuvanja prirodne ravnoteže. Teya Dora završava izjavu s nadom da će ljubav prema pesmi „Ramonda“ podstaći promene i unaprediti svest o važnosti očuvanja planete.
Foto: Printscreen YouTube Ramonda ili „Biljka feniks“ ima više značenja, a glavno je – da se ponovo rađa i uspeva čak i kad se osuši. Dovoljno je nekoliko kapi i da ponovo oživi, da vaskrsne. Zato je i simbol primirja nakon završetka Prvog svetskog rata i podseća na sudbinu, stradanje i konačni opstanak srpske vojske i države. U više je evropskih zemalja omiljena i simbol je pobede i slobode.
Kod nas uspeva na jugu Srbije i u Zlotskom kanjonu kod Bora. Teya Dora je rođena Boranka, bila je učenica „Vukove“ škole, ćerka je novinarke Jasne Jojić koja je više godina, pre tri decenije, iz Bora pisala za „Večernje Novosti“. Jasna je i autor više knjiga, kao i čuvene knjige „Vlaška magija“.















Članak EVROPA „TIPUJE“ – BORANKA TEYA DORA I NJENA PESMA RAMONDA APSOLUTNI SU FAVORITI „EVROVIZIJE 24“ se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.