Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalal i Deen pred premijeru pjesme za Eurosong: S našom pjesmom se može identificirati cijeli Balkan

Pripreme za jedno od najvećih muzičkih takmičenja, "Eurosong", koji će se održati od 10. do 14. maja ove godine u Stokholmu, su već u punom jeku.

Iako je prethodnih godina praktikovano da profesionalni žiri uz publiku odluči o broju poena koje dobija određena država, a rezultat je prezentovan kao zbir glasova publike i žirija, od ove godine ocjene žirija i publike biće prezentovane zasebno, te pobjednik neće biti poznat sve do samog kraja takmičenja. To bi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prema procjenama, trebalo da doda novi element uzbuđenja za stotine miliona gledalaca koji prate "Eurosong".

Premijeru pjesme predstavnice BiH će večeras od 20.15 uživo u programu BHRT-a, u emisiji "BH Eurosong show 2016", izvesti Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala u sarajevskoj Vijećnici. A tokom emisije gledaoci će takođe moći uživati u muzičkoj izvedbi Maye Sar, Nine Badrić, Marije Šerifović, te još nekih gostiju iznenađenja.

O pripremama za jedno od najprestižnijih muzičkih takmičenja na našem kontinentu i očekivanjima govorili su za "Nezavisne" Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović Deen.

NN: Po vašem mišljenju, zašto je ovogodišnja pjesma "Evrovizije" posebna i šta je to što je izdvaja iz mora drugih sličnih pjesama?

DALAL: Mi smo još jedna od rijetkih zemalja koje izvode pjesmu na svom jeziku, a mislim da je smisao "Evrovizije", u stvari, poštovati raznolikost i druge kulture. Na pjesmi je radio veliki tim, Deen, Jala i ja smo iz potpuno različitih žanrova i potpuno različite individue, gošća nam je Ana Rucner iz Hrvatske, imamo i divne etno vokale, bek vokale je radila Aleksandra Kovač iz Srbije, frulu svira Vasilevski iz Makedonije i sa našom pjesmom se može identificirati cijeli Balkan. A znamo da Evropa voli takve pjesme.

DEEN: Izdvaja je činjenica da je proizvod velike ljubavi i prijateljstva od punih dvadeset godina između Dalal i mene, što, morate priznati, nije mala stvar kada gledamo na šou-biznis kao jedan vrlo specifičan posao gdje su takva prijateljstva skoro nemoguća... Predstavlja i miks različitih muzičkih stilova koji se stapaju u jednu lijepu muzičku harmoniju.

NN: Velika je čast za svakog pjevača da predstavlja svoju zemlju. Koliko je to ujedno i velika odgovornost?

DALAL: Velika je odgovornost jer je od samog predstavljanja 25. novembra na nama bio veliki posao u vezi sa pripremama same prezentacije pjesme u BiH, pa zatim i šire, u cilju što bolje promocije, te samim tim i boljeg plasmana naše zemlje. A dakako da je ogromna čast i zadovoljstvo.

DEEN: Neopisiva odgovornost! Mi idemo da branimo boje naše države i našeg naroda. To moramo poštovati i biti maksimalno dostojanstveni.

NN: U prosjeku svaki izvođač ima nekoliko minuta da se predstavi tolikom auditorijumu i da tog trenutka zasija najjače. Da li imate određenu dozu treme jer, kako mnogi ističu, "Eurosong" je jedna od velikih prekretnica u životu jednog muzičara?

DALAL: Mi ćemo na projektu "Eurosong" raditi skoro sedam mjeseci, a nakon toga izlaze naši albumi. Daćemo sve od sebe da u što boljem svjetlu predstavimo pjesmu i BiH, a i nas kao izvođače. Pitanje je trenutka, malo sreće i malo pameti, a ja lično na "Eurosong" gledam kao jedno veliko i bitno iskustvo koje se dešava jednom u životu i može samo donijeti dobre stvari.

DEEN: Trema jeste prisutna, ali to je i znak da nam je stalo da zablistamo u ime naše BiH i tako opravdamo povjerenje svih vas. Nadamo se najboljem.

NN: U BiH, a i šire svi znaju ko je Deen, i ko god je bar jednom gledao Vaš nastup - zapamtio ga je. Da li za ovogodišnju "Evroviziju" takođe možemo da očekujemo krajnje upečatljiv nastup?

DEEN: Sasvim sigurno je da ćemo se truditi da budemo upečatljivi i posebni, ali ova priča se potpuno razlikuje od one iz 2004. godine... Neuporedivo je zaista, što ćete i sami zaključiti kad to večeras vidite i čujete.

NN: Sad već davne 2004. godine ste također predstavljali BiH na "Evroviziji" i zauzeli deveto mjesto. Ove godine uz Vas su dvije predivne dame - Dalal Midhat i Ana Rucner. Kakva su Vaša očekivanja ovog puta?

DEEN: Ne želim da pretjerujem, ali moram reći da imamo sjajnu pjesmu koju je napisao naš producent Almir Ajanović i da nam je to najveći adut ove godine, kao i to što smo u ekipi svi već dugi niz godina veliki prijatelji.

NN: Ljudi Vas znaju kao sjajnu pop i džez pjevačicu. Karijeru ste počeli kao članica grupe "Erato", koja je prestala s radom i upustili ste se u solo vode. Da li ste spremni na novi izazov u karijeri?

DALAL: Jako dugo mi je trebalo da se odlučim na solo karijeru. Prvenstveno sam se odlučila na to zbog mojih autorskih pjesama i zato sam kao prvi singl odlučila izbaciti "Gdje sam ja?", pjesmu koja je potpuno predstavila moje lične osjećaje i previranja u pet godina izbivanja sa scene. Nisam se nadala da će se sve stvari poredati i da ću ovako brzo dobiti tako veliku priliku, i na njoj sam zahvalna. Volim izazove i na njih sam uvijek spremna.

NN: Evrovizijska pjesma je prvobitno napisana za Vas, tako da slobodno možemo reći da ste Vi nosilac ovog projekta. Kako je došlo do saradnje sa Fuadom Backovićem Deenom i Anom Rucner?

DALAL: Pjesmu mi je ponudio Almir Ajanović i meni je odmah zazvučala kao duet. Deen i ja ove godine slavimo 20 godina prijateljstva, a nismo nikad snimili ništa zajedno, i odlučili smo da ovo bude naš duet. Tokom snimanja u studiju "Tempo" shvatili smo da tu želimo i gudače, Ana Rucner je Deenova prijateljica i stvari su se jednostavno same posložile.

NN: Sada ste i Vi još jedno ime uklesano na ploču izvođača pjesme "Eurosonga". Gledajući godinama unazad, koja je evrovizijska pjesma na Vas ostavila najveći utisak?

DALAL: Što se tiče predstavnika BiH - "Lejla", a od ostalih definitivno "Molitva" Marije Šerifović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.