Srbiju će na Evroviziji 2009. predstavljati malo poznati pevač

Izvor: Southeast European Times, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiju će na Evroviziji 2009. predstavljati malo poznati pevač

Marko Kon predstavljaće Srbiju na ovogodišnjoj Evroviziji u Moskvi. Njegova pobeda iznenadila je i kritičare i javnost.

11/03/2009

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 11/03/09

Malo poznati srpski pevač i kompozitor Marko Kon iznenadio je mnoge postavši predstavnik svoje zemlje na 54. Evroviziji u Moskvi.

Kon će izvesti pesmu "Cipela" u duetu sa harmonikašem >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Milanom Nikolićem. Kon ima ekscentričan imidž koji uključuje i plavu afro frizuru.

Sam Kon je bio iznenađen pobedom. "Nisam potpuno svestan da smo pobedili. Šokiran sam. Znam da su neki drugi bili viđeni kao favoriti, ali eto -- mi smo pobednici ", rekao je on.

"Cipela" je pop melodija sa elementom srpskih etno zvukova. To je priča o čoveku koji je odbačen od žene koja od njega očekuje da stekne bogatstvo.

Mnogi su skeptični oko Konovih izgleda za pobedu u Moskvi. Očekuje se da će pritisak da pesma uspe početi da se povećava, s obzirom da je Srbija prošle godine bila domaćin Evrovizije, nakon što je pevačica Marija Šerifović pobedila na takmičenju u Helsinkiju sa svojom pesmom "Molitva". Drugi srpski predstavnici ostvarili su visoke rezultate proteklih godina, kao što je na primer drugo mesto 2004. kada se zemlja takmičila kao Srbija i Crna Gora (Željko Joksimović, "Lane moje").

Pobeda Kona i Nikolića podelila je publiku, a izvestan broj posetilaca razočarano je napustio halu. Pobednička pesma dobila je maksimalan broj poena od žirija, ali joj je publika, glasajući putem tekstualnih poruka, dala sedam od 12 poena.

Skandal, a ne samo nesuglasice oko pobednika, poremetio je srpsko takmičenje. Deset takmičara trebalo je da se pojavi u finalu, ali je greška u brojanju glasova publike navela organizatore da saopšte da će još dva takmičara ući u finale. Oni su greškom bili eliminisani u polufinalu.

Jedan od dvoje takmičara je međutim odbio da se pojavi, što je dovelo do toga da Srbija u finalu ima neparan broj od 11 takmičara. Dva člana organizacionog odbora nakon toga su podnela ostavku na svoje funkcije.

Pored toga, novinari su videli kako pripadnici obezbeđenja na takmičenju izbacuju bivšeg menadžera Šerifovićeve, pobednice 2007. godine, zato što nije imao autorizaciju da bude iza bine.

Prema prvim reakcijama kritičara, pesme na ovogodišnjem takmičenju nisu imale kvalitet iz prethodnih godina. Sadašnji srpski predstavnici na Evroviziji imaju puno posla pred sobom da bi dostigli uspeh svojih prethodnika.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.