Završena briselska večera, sutra nastavak

Izvor: Mondo, 21.Maj.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena briselska večera, sutra nastavak

Nova runda pregovora u Briselu je počela sastankom Dačić - Ešton koji je trajao oko dva sata. Isto toliko trajao je sastanak Ešton-Tači, a onda je održana i radna večera u troje. Razgovori se nastavljaju sutra.

U Briselu je večeras završena radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, a razgovori će biti nastavljeni sutra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Učesnici sastanka se neće obraćati novinarima.

Pre trojnog sastanka Eštonova je imala bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem.

Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila, pošto timovi za implementaciju na dva do sada održana sastanka nisu uspeli da postignu dogovor.

Za dodeljivanje Srbiji datuma za početak pristupnih pregovara u junu ključni uslov je primena sporazuma, ali je takođe važno da se dogovor o primeni postigne do kraja nedelje, saznaje Tanjug u izvorima bliskim srpskoj delegaciji.

Dačić je juče izjavio da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

Inače, i izvori u Evropskoj komisiji pominju da je verovatno da će se Dačić i Tači još jednom sastati u Briselu pre nego što Savet EU 28. juna odluči da počnu pregovori o pridruživanju sa Srbijom.

Kamen spoticanja u razgovorima predstavlja pitanje šta će biti sa tim strukturama do lokalnih izbora na Kosovu koji, prema sporazumu, treba da budu održani do kraja godine.

Stav prištinske strane je da te strukture moraju da budu raspuštene što pre, dok Beograd insistira da se ne dozvoli da nastane institucionalni vakuum.

U delegaciji Srbije, na sastanku sa Eštonovom, bili su pored premijera Dačića i ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i savetnica premijera Zorana Vlatković.

(Beta/Foto: EU)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Završena briselska večera, nastavak ujutru

Izvor: Mondo, 21.Maj.2013

Nova runda pregovora u Briselu je počela sastankom Dačić - Ešton koji je trajao oko dva sata. Isto toliko trajao je sastanak Ešton-Tači, a onda je održana i radna večera u troje. Razgovori se nastavljaju sutra...U Briselu je večeras završena radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.