Završen trojni sastanak u Briselu, sutra nastavak

Izvor: Blic, 21.Maj.2013, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen trojni sastanak u Briselu, sutra nastavak

U Briselu je večeras završena radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, a razgovori će biti nastavljeni sutra.

Učesnici sastanka se neće obraćati novinarima.

Pre trojnog sastanka Eštonova je imala bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila, pošto timovi za implementaciju na dva do sada održana sastanka nisu uspeli da postignu dogovor.

Za dodeljivanje Srbiji datuma za početak pristupnih pregovara u junu ključni uslov je primena sporazuma, ali je takodje važno da se dogovor o primeni postigne do kraja nedelje, saznaje Tanjug u izvorima bliskim srpskoj delegaciji.

Ešton, Dačić i Tači su se sastali na radnoj večeri oko 20 sati.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič rekla je ranije novinarima da očekuje da se dve strane večeras dogovore o konkretnim koracima, kako bi se briselski sporazum što pre primenio.

"Implementacija je apsolutno ključna”, izjavila je Kocijančič uoči nove runde briselskog dijaloga u kabinetu visoke predstavnice koja će početi danas popodne.

Ona je rekla da je nakon što su Dačić i Tači parafirali sporazum u aprilu neophodno usvojiti akcioni plan koji će sadržati konkretne korake za njegovu primenu i da će Ešton učiniti sve što može da se to postigne.

Kocijančič je, takođe, napomenula da bi radna večera mogla da potraje do kasno u noć.

Tači: S Dačićem o terminima i akterima za primenu sporazuma

Hašim Tači izjavio je uoči nove runde dijaloga da će sa Ivicom Dačićem razgovarati o "vremenskom okviru" za primenu sporazuma koji su njih dvojica parafirali u aprilu.

"Razgovaraćemo o vremenskim okvirima za primenu sporazuma i akterima koji ce biti ukljućeni u ovaj proces", rekao je Tači ulazeći u zgradu Službe za spoljne poslove Evropske unije (EEAS).

Iz izvora u Evropskoj komisiji saznaje se da ova runda neće, kao neke prethodne, moći da se produži na sledeći dan jer Ešton u sredu ujutru mora da podnese Evropskom savetu detaljan izveštaj o Siriji.

Isti izvori kažu da je verovatno da će se Dačić i Tači još jednom sastati u Briselu pre nego što Savet EU 28. juna odluči da počnu pregovori o pridruživanju sa Srbijom.

Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma, koja su održana u međuvremenu, protekla su bez dogovora o implementaciji, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

"Primena sporazuma je od ključne važnosti za nastavak procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", istakla je Kocijančič i podsetila da je to važno i zbog uslova koje je Evropski savet postavio Srbiji kako bi ove godine počela pregovore o pridruživanju EU.

Premijer Dačić izjavio je da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

Kosovska skupština da donese zakon o amnestiji

Prema njegovim rečima, potrebno je dogovoriti i šta se sve dešava u vakuumu koji će postojati dok se ne konstituiše Zajednica srpskih opština i da je zato traženo da se formira pripremni tim, da kosovska skupština donese zakon o amnestiji. "Interes Srbije je da se implementira ono što smo se dogovorili i dobijemo datum za početak pregovora", zaključio je Dačić.

"Govorimo o načelnim rokovima. Plan je potreban da bi neko mogao da zaključi da nešto ozbiljno radimo. Bez plana implemantacije, a to se pored ostalog odnosi na policiju, pravosuđe i određene rokove, ne možemo da očekujemo nemačku saglasnost za dobijanje datuma za početak pregovora", rekao je Dačić za RTS pred današnji sastanak.

On je naveo da će biti formirana radna grupa koja će taj plan pripremiti i podvukao da je Beograd parafirao i potpisao sporazum, da u njemu stoji da je neophodan plan implementacije i da je to obaveza. Premijer je, međutim, precizirao da to ne podrazumeva da se do 28. juna implementira sve iz sporazuma, već da se na terenu vidi da se stvari kreću u tom pravcu.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.

Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji saznaje da se očekuje da nakon današnjeg dijaloga bude održana bar još jedna briselska runda na premijerskom nivou, dok će ekspertske grupe paralelno nastaviti da rade na implementaciji i tokom narednih nedelja.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena briselska večera, sutra nastavak

Izvor: Mondo, 21.Maj.2013

Nova runda pregovora u Briselu je počela sastankom Dačić - Ešton koji je trajao oko dva sata. Isto toliko trajao je sastanak Ešton-Tači, a onda je održana i radna večera u troje. Razgovori se nastavljaju sutra...U Briselu je večeras završena radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton...

Nastavak na Mondo...

Završen sastanak Dačić-Tači-Ešton, nastavak u sredu

Izvor: Press, 21.Maj.2013

Učesnici sastanka se neće obraćati novinarima. Pre trojnog sastanka Eštonova je imala bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem... Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila, pošto timovi za implementaciju na dva do sada održana sastanka nisu uspeli da postignu dogovor......

Nastavak na Press...

Brisel: Završen trojni sastanak, nastavak u sredu

Izvor: Večernje novosti, 22.Maj.2013, 00:27

U Briselu je večeras završena radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, a razgovori će biti nastavljeni sutra. Nova runda razgovora, prva posle parafiranja sporazuma 19. aprila, počela u utorak popodne, odvojenim susretima Ešton...

Nastavak na Večernje novosti...

Pauza u dijalogu, nastavak popodne

Izvor: Mondo, 22.Maj.2013

U razgovorima Beograda i Prištine pod okriljem visoke predstavnice EU Ketrin Ešton oko 13 sati je napravljena pauza, a očekuje se da će se nastaviti oko 17 sati...To je rečeno je Tanjugu u izvorima u srpskoj delegaciji...Nakon što je trojni sastanak sinoć prekinut, dijalog je danas nastavljen...

Nastavak na Mondo...

Počeli razgovori Tačija i Dačića u Briselu

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2013

22.05.2013. -..U Briselu su danas nastavljeni razgovori visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i Hašima Tačija...Pre trojnog sastanka, Eštonova je imala bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem...Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.