Vučić o razgovoru s Borelom: Nismo imali, Bog zna šta, da kažemo jedan drugom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o razgovoru s Borelom: Nismo imali, Bog zna šta, da kažemo jedan drugom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da on i visoki predstavnik EU za spoljnu I bezbednosnu politiku Žosep Borel, u današnjem telefonskom razgovoru nisu imali, Bog zna šta, jedan drugom da kažu o dijalogu Beograda i Prištine.

"Rekao sam mu da je Srbija spremna, po ukidanju taksi koje su anticivilizacijska mera, da razgovara sa Prištinom i da smo uvek spremni da govorimo o miru i kompromisu", rekao je Vučić novinarima, upitan o čemu je razgovarao i šta je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao Borelu vezano za dijalog i situaciju na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da je sa zvaničnikom EU razgovarao na dve teme - situaciji u regionu i, sa posebnim osvrtom, odnosima Beograda i Prištine.

Vučić je potvrdio da očekuje posetu Borela Beogradu krajem meseca.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je u razgovoru sa Borelom rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Visoki predstavnik EU Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost. Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije. Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Vučić je Borelu, kako se navodi u saopštenju, još jednom čestitao izbor na tu odgovornu dužnost i poželeo uspeh u radu.

Prema Tanjugovim saznanjima, Borel je razgovarao i sa Hašimom Tačijem. Briselski zvaničnik je prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini.

On je više puta naglašavao da će mu jedan od prioriteta biti rešavanje kosovskog pitanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Borrell telefonom razgovarao sa Vučićem i Thacijem

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jan.2020

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hashimom Thacijem, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta šefa evropske diplomatije. Kako je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.