Vlada predlaže ratifikaciju SSP-a

Izvor: B92, 09.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada predlaže ratifikaciju SSP-a

Beograd -- Vlada Srbije odlučila je da Skupštini na ratifikaciju uputi SSP sa Evropskom unijom, kao i gasni aranžman s Rusijom.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i utvrdila predlog Zakona o potvrđivanju Prelaznog sporazuma o trgovini EU i Srbije. Vlada je usvojila i predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Takođe, na čelo radne grupe za vođenje pregovora sa kompanijom "Gaspromnjeft" postavljen je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Osim toga, Vlada je usvojila i više predloga zakona o finansijskim odnosima Srbije i međunarodnih institucija i o korišćenju sredstava neophodnih za realizaciju ključnih projekata u infrastrukturi i poljoprivredi.

Na današnjoj sednici razmatrana su i kadrovska pitanja i donete odluke o postavljenju državnih sekretara, sekretara i pomoćnika ministara u Vladi Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je za B92 da predlozi Vlade još nisu stigli u parlament i da će o zakazivanju sednice na kojima bi se o njima raspravljalo biti odlučeno kada oni stignu u Skupštinu.

Ukoliko predlozi stignu u toku dana ili četvrtak, sednica će najverovatnije biti zakazana za ponedeljak, kaže ona.

Ranije, vicepremijer Božidar Đelić rekao je da očekuje da će SSP u Skupštini biti ratifikovan tokom ove ili iduće sedmice, a primenjen od septembra.

Potpredsednik Vlade Srbije je u emisiji "Poligraf" TV B92 rekao da očekuje da će nedavno hapšenje haškog optuženika Stojanina Župljanina omogućiti da naredni izveštaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom bude pozitivan. Prema njegovim rečima, svima u novoj vladi je jasno da bez saradnje sa Haškim tribunalom nema nastavka evropskih integracija.

"Dokaz da Hag neće biti problem je i to što hapšenje Stojana Župljanina nije sprečilo formiranje naše koalicije", naveo je vicepremijer, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj.

Đelić je kazao da formiranje vlade sa socijalistima i "nacionalno pomirenje" ne znači i amneziju.

Božidar Đelić (FoNet)

"Nema nikakve moralne ekvivalencije između Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića i tu ni za koga iz Demokratske stranke nema dileme", kazao je Đelić.

On smatra da bi za celu Srbiju bilo korisno da vlast na republičkom nivou i u Beogradu bude koherentna. "To je jedino logično rešenje pošto Beograd treba da bude motor i pokretač cele Srbije", naveo je Đelić.

On je rekao da je duboko uveren da će Vlada biti funkcionalna jer je, kako je naveo, evropska budućnost Srbije nešto oko čega su se okupile brojne stranke.

"Ubeđan sam da svi vide da bi ceo taj poduhvat bio mnogo komplikovaniji kada bi se formirale drugačije većine na različitim nivoima", rekao je Đelić.

On je rekao da je njegov izbor bilo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj jer je, kako je dodao, "krajnje vreme da osam godina posle petooktobarskih promena pokažemo da znanje mora biti u samom vrhu naših preokupacija".

Vlada šalje zakone u Skupštinu

Set zakona koje je Vlada danas razmatrala, uključujući predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, biće danas upućeni u skupštinsku proceduru i Skupština Srbije će ih razmatrati na vanrednom zasedanju, izjavila generalna sekretarka Vlade Tamara Stojčević.

Pravosudni prioriteti

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je novinarima da će iz oblasti pravosuđa prioritetno u Skupštinu biti poslati zakoni vezani za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, kao i akti koji proističu iz Ustavnog zakona.

"Izrađena je radna verzija pravosudnih zakona koji su prošli ekpertizu u Venecijanskoj komisiji. Oni su dostavljeni i svim pravosudnim organima Srbije, a izrađeni su u saradnji sa Društvom sudija Srbije i Udruženjem tužilaca", rekla je Malovićeva.

Dodala je da je u toku izrada finalne verzije seta pravosudnih zakona.

Pored ta dva zakona, Vlada će razmotriti i predloge za verifikaciju međunarodnih sporazuma o kreditnim aranžmanima.

Svi akti koje je predložila ranija vlada juče su, na prvoj sednici Cvetkovićevog kabineta, povučeni iz procedure, a prema uobičajenoj praksi, nova vlada, pošto ih razmotri, može da ih vrati parlamentu u istom ili izmenjenom obliku.

Takva procedura primenjena je i kada su u pitanju predlozi zakona o potvrđivanju SSP-a, gasnog sporazuma sa Rusijom i nekoliko predloga za ratifikaciju međunarodnih sporazuma i ugovora.

U skupštinskoj proceduri iz prošlog saziva ostalo je oko 80 predloga zakona.

Vlada će ove sedmice, prema najavama, održati još najmanje jednu sednicu, a ubuduće će se, kao i prethodna vlada, redovno sastajati jednom sedmično, četvrtkom.

Predsednica Skupštine: Ratifikacije sledeće nedelje

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi parlament do sredine iduće sedmice mogao da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, ukoliko ih Vlada Srbije ubrzo vrati u parlamentarnu proceduru.

"Od efikasnosti rada Vlade zavisi kojim tempom će raditi parlament, kao i koji će se zakoni najpre stavljati na dnevni red", rekla je Slavica Đukić-Dejanović u intervjuu Tanjugu.

Govoreći o međunarodnim sporazumima koji se odnose na kreditne i druge aranžmane, ona je istakla da je interes Srbije da se oni usvoje što pre, zbog čega bi poslanici morali da se odreknu letnjih odmora.

"Donošenje, odnosno ratifikacija svih akata koje nam dostavi Vlada biće, zbog veoma tesne parlamentarne većine, Sizifov posao, ali, uhvatili smo se u koštac sa tim poslom i ubeđena sam da ćemo ga i obaviti", istakla je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je ukazala da je parlamentarna većina toliko tesna da će biti potrebno puno saradnje sa šefovima svih poslaničkih grupa kako zasedanja ne bi trajala u nedogled, ali je dodala da će morati da apeluje i na disciplinu parlamentarne većine.

Slavica Đukić-Dejanović je podsetila da je Vlada, prema uobičajenoj praksi, iz procedure povukla sve akte i da će ih ponovo vratiti u parlament, a u pitanju je oko 80 zakona, među kojima je najviše međunarodnih sporazuma.

Ona smatra da bi procedura za usvajanje tih propisa mogla i morala da se skrati, između ostalog, i zbog smanjenja troškova, podsećajući da jedan dan zasedanja Skupštine Srbije košta oko četiri miliona dinara.

Predsednica parlamenta ocenjuje i da će zbog efikasnijeg rada morati da se promeni Poslovnik, ali da to ne može biti urađeno pre redovnog zasedanja u oktobru, kao ni pre donošenja Zakona o Skupštini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

D S S protiv ratifikacije S S P

Izvor: RTV Pink, 08.Jul.2008, 16:37

Potrebno da Vlada otvori novi krug razgovara sa Evropskom unijom. . . Demokratska stranka Srbije protivi se ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u republičkoj skupštini i smatra da je potrebno da Vlada otvori novi krug razgovara sa Evropskom unijom kako bi se u Sporazum unela...

Nastavak na RTV Pink...

SSP i ugovor o gasu poslati Skupštini

Izvor: Blic, 09.Jul.2008

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, trgovinski sporazum sa EU i gasni aranžman s Rusijom usvojeni su na jučerašnjem zasedanju vlade i doneta je odluka o njihovom upućivanju na ratifikaciju u Skupštinu Srbije. Pored toga, imenovani su i novi državni sekretari u ministarstvima. Prema najavama...

Nastavak na Blic...

Vlada za ratifikaciju S S P

Izvor: RTV Pink, 09.Jul.2008

Pregovore sa Gaspromom vodiće Dinkić. . . Vlada je na jednoglasno usvojila predlog zakona o potvrđivanju sporazuma Srbije sa EU o pridruživanju. Utvrđen je i Predlog zakona o potvrđivanju Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i Republike Srbije,...

Nastavak na RTV Pink...

Vlada usvojila SSP i energetski sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008

BEOGRAD, - Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i energetski sporazum sa Rusijom i te predloge uputila parlamentu na hitno razmatranje...Kako se navodi u saopštenju, Vlada Srbije utvrdila je i Predlog zakona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đukić- Dejanović: Potvrđivanje SPP i energetskog sporazuma s Rusijom u ponedeljak?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović izjavila je da će verovatno za ponedeljak, 14. jul, zakazati sednicu parlamenta, na kojoj će se razmatrati predlozi zakona o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazuma vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dinkić pregovara s Rusima

Izvor: Politika, 09.Jul.2008

Cilj da se NIS proda skuplje i utvrdi koji se deo imovine ove kompanije zapravo prodaje ..Nova vlada Srbije usvojila je juče predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede koji je po hitnom postupku upućen na razmatranje u Skupštinu Srbije....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.