Zemlje EU koje nisu priznale Kosovo da to učine

Izvor: Politika, 11.Avg.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje EU koje nisu priznale Kosovo da to učine

PRIŠTINA – Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele izjavio je danas u Prištini da je za Nemačku teritorijalni integritet Kosova nesporan i pozvao države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to i učine.

Posle sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Vestervele je pozvao zemlje EU da priznaju Kosovo i kazao da je karta Zapadnog Balkana konačna i da se nikada neće dovesti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pitanje granice balkanskih država.

Pet od 27 zemalja EU nije priznalo Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine.

Vestervele je istakao da je značajno da se dijalog Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima nastavi što je pre moguće.

Vestervele je ocenio da je neophodno da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rešavaju razgovorima i da se obaveze preuzete tokom dijaloga dve zemlje, ali i rešavanja krize na severu Kosova realizuju.

Vestervele je doputovao u Prištinu oko 9.30 i odmah po dolasku na Kosovo razgovarao sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom.

Vestervele će se sastati sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, predstavnikom Kancelarije Evropske komisije Haldunom Sinom i šefom Euleksa Gzavijeom de Marnakom.

Planiran je i njegov sustet s komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom.

Nakon sastanka u Prišini Vestervele će posetiti prelaz Jarinje.

Vestervele je prvi šef diplomatije neke članice EU koji dolazi na Kosovo nakon izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji.

Kriza je počela 25. jula nakon odluke prištinskih vlasti da preuzmu prelaze na severu Kosova.

Vestervele je doputovao na Kosovo na kraju posete regionu tokom koje je boravio u Podgorici i Dubrovniku.

Tači: Odluke vlade za sever bile su neophodne

PRIŠTINA – Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da su nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne za uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova, tvrdeći da je to u skladu sa Ustavom, Ahtisarijevim planom i Rezolucijom 1244 SB UN.

Tači je na konferenciji za novinare sa nemačkim ministom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom kazao da ga je upoznao sa odlukama vlade i dodao da je tu odluku trebalo doneti još ranije jer, kako je naveo, „oko 40.000 Srba bili su taoci kriminalnih struktura”.

„Nastavićemo da se i dalje bavimo severom u procesu sprovođenja sporazuma i uspostavljanja reda i mira, a poštovaćemo i agendu evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera, uz podršku SAD I EU”, kazao je Tači.

Nemački ministar je rekao da njegova poseta Prištini, druga od kako je on na toj funkciji, pokazuje odnos njegove zemlje prema Kosovu i da „njegova sudbina nije tako beznačajna”.

Vestervele je podsetio da je Nemačka zemlja koja je od početka podržavala nezavisnost Kosova i dodao da će „ostati verna tom stavu”.

On se po dolasku u Prištinu najpre sastao sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom.

nakon susreta sa Tačijem Vestervele se sastao sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, zatim vršiocem dužnosti šefa Kancelarije EK Haldunom Sinom i šefom Euleksa Gzavijeom Bo de Marnjakom.

Planiran je i susret Vestervelea sa komandantom Kforaa Erhardom Bilerom sa kojim će verovatno posetiti administrativni punkt Jarinje na severu Kosova.

Beta, Tanjug

objavljeno: 11.08.2011
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Hašim Tači

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vestervele: Saradnja, a ne konfrontacija

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2011

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je danas u Prištini da sporazum o rešavanju krize na severu Kosova treba da bude primenjen od svih strana i da dijalog Prištine i Beograda treba da bude nastavljen što je moguće pre.

Nastavak na Vesti-online.com...

Vestervele pozvao zemlje EU da priznaju Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2011

PRIŠTINA -..Posle sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Gvido Vestervele ministar spoljnjih poslova Nemačke je pozvao zemlje EU da priznaju Kosovo i kazao da je karta Zapadnog Balkana konačna i da se nikada neće dovesti u pitanje granice balkanskih država...Pet od 27 zemalja EU nije priznalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vestervele: Zemlje EU koje nisu priznale Kosovo da to učine

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2011

PRIŠTINA - Ministar spoljnih poslova Njemačke Gido Vestervele izjavio je danas u Prištini da je za Njemačku teritorijalni integritet Kosova nesporan i pozvao države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to i učine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Vestervele i Biler posetili Jarinje

Izvor: Beta, 11.Avg.2011

PRIŠTINA, 11. avgusta 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Nemacke Gido Vestervele i komandant Kfora Erhard Biler posetili su u četvrtak administrativni prelaz Jarinje koji je zapaljen 27. jula...Nemački ministar prethodno je razgovarao sa predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Kosova...

Nastavak na Beta...

Vestervele: Obnoviti dijalog

Izvor: VOA, 11.Avg.2011

Ministar inostranih poslova kaže da je za Nemačku suveretitet Kosova završeno pitanje a mapa zapadnog Balkana - konačna.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.