Vestervele: Dijalog Beograda i Prištine nastaviti što pre

Izvor: Studio B, 11.Avg.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele: Dijalog Beograda i Prištine nastaviti što pre

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio u Prištini da sporazum o rešavanju krize na severu Kosova treba da bude primenjen od svih strana, da dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti što pre i pozvao je zemlje EU da priznaju Kosovo.

"Mi smo za to da dijalog bude nastavljen što je pre moguće. Značajno je da se svi sporovi rešavaju dijalogom", rekao je Vestervele na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << novinare u Prištini nakon susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Prema njegovim rečima, EU se zalaže za načelo saradnje a ne konfrontacije, a jednostrana rešenja nisu prihvatljiva.

Šef nemačke diplomatije je takođe ponovio stav svoje zemlje da o suverenitetu i integritetu Kosova nema razgovora i da je balkanska mapa konačna.

On je ponovio da je za Nemačku teritorijalni integritet Kosova nesporan i pozvao države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to i učine.

Vestervele je pozvao zemlje EU da priznaju Kosovo i kazao da je karta Zapadnog Balkana konačna i da se nikada neće dovesti u pitanje granice balkanskih država.

Pet od 27 zemalja EU nije priznalo Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine. Vestervele je istakao da je značajno da se dijalog Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima nastavi što je pre moguće.

Vestervele je ocenio da je neophodno da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rešavaju razgovorima i da se obaveze preuzete tokom dijaloga dve zemlje, ali i rešavanja krize na severu Kosova realizuju.

Vestervele je doputovao u Prištinu oko 9.30 i odmah po dolasku na Kosovo razgovarao sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom. Vestervele će se sastati sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, predstavnikom Kancelarije Evropske komisije Haldunom Sinom i šefom Euleksa Gzavijeom de Marnakom. Planiran je i njegov sustet s komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom.

Nakon sastanka u Prišini Vestervele će posetiti prelaz Jarinje. Vestervele je prvi šef diplomatije neke članice EU koji dolazi na Kosovo nakon izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji. Kriza je počela 25. jula nakon odluke prištinskih vlasti da preuzmu prelaze na severu Kosova.

Vestervele je doputovao na Kosovo na kraju posete regionu tokom koje je boravio u Podgorici i Dubrovniku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.