Vestervele: Evropa će ispuniti obećanje dato Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele: Evropa će ispuniti obećanje dato Srbiji

BRISEL -

Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele (Guido Westerwelle) je najavio da će Evropa danas ispuniti obećanje i dodeliti Srbiji status kandidata za prijem u Evropsku uniju (EU). S druge strane, uprkos očekivanju da će rasprava o kandidatskom statusu Srbije biti kratka, Ministarski savet ušao je treći sat diskusije zbog tvrdog stave Rumunije, izjavio je malo pre 13 časova izvor iz Evropske komisije.

Rasprava, koja je počela oko pola jedanaest, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odužila se zbog zahteva Rumunije da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji. Iako je taj zahtev ispunjen, Rumuni su još uvek nezadovoljni formulacijom teksta zaključka.

"Nije nam jasno šta Rumuni, u stvari, hoće"

"Nije nam jasno šta oni u stvari hoće", rekao je funkcioner Evropske komisije koji je prisustvovao sastanku.

Ipak, on je rekao da očekuje da će saglasnost uskoro biti postignuta.

"Mislim da će sve biti gotovo do ručka", rekao je on.

Evropska komisija je, dodao je, ponudila da se posebnom izjavom naglasi da će biti pažljivo praćeno kako se sprovode zakoni i politika Srbije prema nacionalnim manjinama.

Rumunski predstavnici nisu zasad izričito navodili da je reč o vlaškoj manjini u Srbiji, iako je nezvanično objašnjeno da za Bukurešt to predstavlja određen problem.

Ovaj funkcioner je dodao da Poljska i Litvanija više nisu iznosile nikakve primedbe na očekivanu odluku šefova diplomatija EU da se Evropskom savetu, vođima Unije, predloži da potvrde kandidaturu Srbije.

Na zasedanju su pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, zatražile da se u zaključcima zasedanja samo navede da je "primljena na znanje namera Evropske komisije" da se izradi studija o izvodljivosti za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

Ovih pet zemalja traže da se u zaključcima naglasi da je "otvoreno pitanje" kakav će konačni ishod biti te studije o izvodljivosti.

U izvorima pet članica EU koje ne priznaju Kosovo je predočeno da ove zemlje ni na koji način ne žele da se posredno priznaju elementi samoproglašene nezavisnosti vlasti u Prištini.

Kipar je, takođe, stavio do znanja da je protiv pokretanja dijaloga o ukidanju viza EU za Kosovo.

"Spekulacije" o početku pregovora

Neposredno pred sastanak saveta ministara Vestervele je rekao da on radi na tome da Srbija danas dobije status kandidata.

"Još postoji potreba da se o tome diskutuje, ali je ispravno da Srbija dobije status kandidata, kao i da se ispune obećanja data Kosovu", rekao je Vestervele.

Šef nemačke diplomatije je naglasio da su "obe zemlje krenule na put ka Evropi i sprovele reforme od odlučujućeg značaja" i da su "međusobno, odnosno sa Evropom, postigle veoma dobar sporazum".

"Zato će danas Evropa održati reč i dati doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana", najavio je Vestervele.

Odbijajući da se upušta u "spekulacije" o početku pregovora sa Beogradom, Vestervele je istakao da je sada samo bitno da "Evropa održi reč".

"Mi smo Srbiji rekli da, kada sprovede reforme, kada sedne za isti sto sa Kosovom, kada sklopi sporazum sa Kosovom, dobiće status kandidata. To se dogodilo. Ja sam još pre nekoliko dana o tome pregovarao u Beogradu. Pošto je to sprovedeno, pošto su uklonjene barikade, ali i pošto su započele unutrašnje reforme i pokazana spremnost na dijalog, uveren sam da ćemo i mi Evropljani danas održati reč", rekao je Vestervele.

O demonstracijama na Kosovu posle potpisivanja sporazuma sa Beogradom, nemački šef diplomatije je rekao da toga "uvek ima u ovakvim situacijama" i da je to "normalno za demokratiju".

Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova

Ističući da Nemačka u potpunosti podržava teritorijalni integritet Kosova, Vestervele je istakao da "princip saradnje važi u oba pravca - za Srbiju i za Kosovo".

"Zato upozoravamo obe strane da ne popuste ekstremistima i radikalnim snagama, već da imaju u vidu da moraju da pobede i da će pobediti ravnoteža i razum", izjavio je nemački ministar.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji boravi u Briselu na čelu delegacije u kojoj su i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačiћ i šef diplomatije Vuk Jeremić, srešće se danas sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem i Predsednikom Evropske komisije Žoseom Manuelom Barozom.

Očekuje se da će se Tadić, nakon što ministri objave odluku o srpskoj kandidaturi, obrati javnosti.

Odlika će postati punovažna kada je potvrde šefovi držаva i vlada EU, koji se sastaju u četvrtak i petak.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vestervele: Evropa će ispuniti obećanje dato Srbiji

Izvor: Blic, 28.Feb.2012

Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele je najavio da će Evropa danas ispuniti obećanje i dodeliti Srbiji status kandidata za prijem u Evropsku uniju (EU)..."Ja radim na tome da Srbija danas dobije status kandidata. Još postoji potreba da se o tome diskutuje, ali je ispravno da Srbija...

Nastavak na Blic...

Obećali smo status, dobićete ga!

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2012

Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele je najavio da će Evropa danas ispuniti obećanje i dodeliti Srbiji status kandidata za prijem u Evropsku uniju..."Ja radim na tome da Srbija danas dobije status kandidata. Još postoji potreba da se o tome diskutuje, ali je ispravno da Srbija dobije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Rumunija uvjetuje status kandidata Srbiji

Izvor: Cafe.ba, 28.Feb.2012

Rasprava u Briselu se odužila zbog zahtjeva Bukurešta da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.