Obećali smo status, dobićete ga!

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2012, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obećali smo status, dobićete ga!

Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele je najavio da će Evropa danas ispuniti obećanje i dodeliti Srbiji status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

"Ja radim na tome da Srbija danas dobije status kandidata. Još postoji potreba da se o tome diskutuje, ali je ispravno da Srbija dobije status kandidata, kao i da se ispune obećanja data Kosovu", rekao je Vestervele u Briselu neposredno pred sastanak saveta ministara.

Šef nemačke diplomatije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naglasio da su "obe zemlje krenule na put ka Evropi i sprovele reforme od odlučujućeg značaja" i da su "međusobno, odnosno sa Evropom, postigle veoma dobar sporazum".

"Zato će danas Evropa održati reč i dati doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana", najavio je Vestervele.

Odbijajući da se upušta u "spekulacije" o početku pregovora sa Beogradom, Vestervele je istakao da je sada samo bitno da "Evropa održi reč".

"Mi smo Srbiji rekli da, kada sprovede reforme, kada sedne za isti sto sa Kosovom, kada sklopi sporazum sa Kosovom, dobiće status kandidata. To se dogodilo. Ja sam još pre nekoliko dana o tome pregovarao u Beogradu. Pošto je to sprovedeno, pošto su uklonjene barikade, ali i pošto su započele unutrasnje reforme i pokazana spremnost na dijalog, uveren sam da ćemo i mi Evropljani danas održati reč", rekao je Vestervele.

O demonstracijama na Kosovu posle potpisivanja sprazuma sa Beogradom,

nemački šef diplomatije je rekao da toga "uvek ima u ovakvim situacijama" i da je to "normalno za demokratiju".

Ističući da Nemačka u potpunosti podržava teritorijalni integritet Kosova, Vestervele je istakao da "princip saradnje važi u oba pravca - za Srbiju i za Kosovo".

"Zato upozoravamo obe strane da ne popuste ekstremistima i radikalnim snagama, već da imaju u vidu da moraju da pobede i da će pobediti

ravnoteža i razum", izjavio je nemački ministar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.