Uspeh samita EU-Rusija

Izvor: B92, 15.Dec.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh samita EU-Rusija

Brisel -- U Briselu je održan samit Evropske unije i Rusije, na kojem su najviši funkcioneri iz Moskve i EU razgovarali o ekonomskoj saradnji i ukidanju viza.

Zvaničnici Evropske unije i Ruske Federacije okupili su se na 28. samitu EU i Rusije. Problem dugova u Evropi, globalna ekonomija, ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju, situacija na Bliskom istoku i bilateralni (posebno ekonomski) odnosi i ukidanje viza - glavne su teme susreta koji se održava u sedištu Evropske unije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rusku Federaciju na ovom skupu predstavljaju predsednik Dimitrij Medvedev (Дмитрий Медведев) i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov (Сергей Лaвров), dok su s druge strane stola predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej (Herman Van Rompuy), predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (José Manuel Barroso) i visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton (Cthrine Ashton).

"Energični" samit

Značajan deo obimnog dnevnog reda 28. samita EU-Rusija bio je posvećen popuštanju u viznom sistemu za putovanje ljudi iz Rusije i iz država-članica Evropske unije. Potpisivanje radnog dokumenta je bilo očekivano, s obzirom na postojanje vrlo jakih ekonomskih veza Ruske Federacije i EU, koji je početkom novembra dodatno potvrđen otvaranjem Severnog toka gasovoda (v. Potekao gas kroz Severni tok).

Energetika je takođe bila tema dela razgovora za okrulim stolom, koji se redovno odvija tokom samita EU i neke zemlje van EU.

Blok od 27 država odmerava sopstvene interese u tzv. "trećem energetskom paketu", skupu zakona kojima treba da se liberalizuje energetski sektor širom Unije.

Evropska unija, u suštini, hoće da postigne sledeće: da odvoji usluge (poput prenosa i isporuke) od posedovanja i upravljanja gasovodom/naftovodom. Uspeh je postignut zahvaljujući činjenici da je ruski Gasprom (Гaзпром) vlasnik i upravljač gasovodom Severni tok, od proizvodnje do konačne isporuke.

Rusiji to isto odgovara, jer ispunjava ruske interese, dok liberalizacija tržišta doprinosi tome da kvalitetni gas iz te zemlje bude konkurentniji u Evropi.

STO i pomoć "evrolendu"

Brisel: 28. samit EU-Rusija (Beta - 15.12.2011.)

Učlanjenje Ruske Federacije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO/WTO), punih 18 godina od podnošenja zahteva, čini sledeći značajan element samita EU-Rusija.

Rusija je uverena da će taj potez povoljno uticati na odnose, i to tako što će pokrenuti pozitivnu "lančanu reakciju" u odnosima dve ogromne teritorije i tržišta.

U Briselu se pregovaralo i o ulozi Rusije u pomaganju državama "evrolenda", ulaganjem kroz Međunarodni monetarni fond (MMF), umesto ulaganjem u Evropski finasijski stabilizacioni fond (EFSF).

Rusija je spremna da ponudi i do 20 milijardi dolara MMF-u kao pomoć zemljama evrozone za izlazak iz dužničke krize.

"Deset milijardi dolara je naš minimalni doprinos. Spremni smo da učestvujemo sa našim delom finansijske pomoći čim MMF kaže da je vreme", kaže savetnik ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva za ekonomska pitanja Arkadij Dvorkovič.

On je objasnio da bi 10 milijardi dolara (13 milijardi evra), koje bi Moskva trebalo da povuče 2012. godine od MMF-a, moglo da ostane u toj organizaciji kao pomoć zemljama "evrolenda".

Kako Rusija razmišlja o ulaganju u spas evra, objasnio je pomoćnik ruskog predsednika Sergej Prihodko:

"Isključivo smo zainteresovani za zajedničke i solidarne napore zemalja EU, koje bi im pomogli da prevaziđu te teške i izazovne procese, koji prete stabilnosti evrozone, tačnije finansijskoj stabilnosti, koja bi uticala na izgled i prirodu saradnje s Rusijom," objašnjava Sergej Prihodko.

Kretanje bez viza

Evropska unija je najveći trgovinski partner Rusije, dok je Rusija treći po značaju trgovinski partner EU. U interesu je rusije da EU ima što stabilniju i snažniju ekonomiju.

Zato je liberalizacija kretanja možda i najvažnijii sporazum koji će evropski blok i Ruska Federacija postići na 28. samitu EU-Rusija.

Očekuje se da već do kraja 2011. godine bude postignut i konačni dogovor o liberalizaciji viznog režima, jer je u toku "fino podešavanje" sporazuma, dok sa samita stiže "zeleno svetlo" za njegovu skoro primenu.

Birokratski zid je srušen dan ranije, 14. decembra, potpisivanjem međudržavnog ugovora Ruske Federacije i Poljske Republike, kojim je konačno počeo da se primenjuje ugovor o posebnom režimu bez viza.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (Сергей Лaвров) i njegov poljski kolega Radoslav Šikorski (Radosaw T. Sikorski), u Moskvi su potpisali sporazum kojim se reguliše malogranični promet između Kaljinjigradske oblasti i pograničnih oblasti Poljske.

Planirajući na dugi rok, predstavnici Varšave i Moskve su pregovarali tri godine, tačno predvidevši da će za sporazumom Poljska-Kaljinjigrad uslediti liberalizacija viza za celu Rusiju i Evropsku uniju.

"Nadamo se da će potpisivanje ovog sporazuma i njegovo stupanje na snagu služiti kao uvod u brzu tranziciju ka bezviznom kretanju svih građana Rusije i evropske unije, koje su u okviru Šengenskog sporazuma", izjavio je ministar Lavrov odmah posle stavljanja potpisa.

Rusija očekuje da će "ovaj sporazum prethoditi režimu bez viza između Rusije i Evropske unije", naglasio je Sergej Lavrov.

Zvaničnici Moskve i Varšave su dogovaranje o olakšavanju malograničnog prometa s Kaljinjingradskom oblašću počeli još 2008. godine, a sporazum treba da stupi na snagu na leto 2012. godine. - Sada je jedino usko grlo tog sporazuma želja EU da ograniči malogranične zone na širinu od 30 kilometara.

Kao znak znatnog unapređenja odnosa Moskve i Varšave, šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski je naglasio da Poljska želi da se potpuno ukinu vize za kretanje između Rusije i EU:

"Da, razmatra se kretanje bez viza u pograničnim oblastima. Postoje uslovi za olakšavanje idavanja viza, pa i za recipročno ukidanje viznog režima. Oko toga smo saglasni i oko toga smo saveznici", kaže poljski diplomata.

Režim kretanja bez viza će obuhvatati celu Kaljinjingradsku oblast (najzapadniju teritoriju Rusije) i pogranične oblasti poljske, koje obuhvataju i veće gradove poput Gdanjska i Olstina. Stanovnici iz ovih predela će moći da pređu granicu bez ikakve vize.

Na granici će putnici morati da pokažu samo svoj pasoš, uz posebnu karticu-dozvolu za kretanje. Njih treba da izdaju konzularna odeljenja u obe zemlje za period od dve godine, uz mogućnost da se kasnije period važenja malogranične dozvole produži na pet godina. Prema zadatim uslovima iz Sporazuma, korisnik će u drugoj zemlji moći da provede 30 dana bez prekida, ili 90 dana u periodu od šest meseci.

Na kraju sastanka u Moskvi, poljski ministar Radoslav Šikorski je Sergeja Lavrova pozvao da prisustvuje ceremoniji otvaranja Evropskog fudbalskog prvenstva 2012. godine, koje zajednički organizuju Poljska i Ukrajina.

"Znam da ste ljubitelj fudbala. Želeo bih da Vas pozovem na ceremoniju otvaranja Euro 2012 u Varšavi", rekao je ministar Šikorski.

Ministar spoljnih poslova Rusije je prihvatio poziv, ali i odgovorio uzdržano:

"Nadam se da ću moći da dođem."

Samit pre samita

U Brisel su u sredu, 14. decembra uveče, stigli predsednik i šef ruske diplomatije. Predsednik Medvedev i ministar Lavrov su na neformalnoj radnoj večeri uspeli da dogovore da ruski humanitarni konvoj konačno uđe na teritoriju Kosova bez pratnje (v. EK i Moskva se dogovorili o konvoju).

Pomoć za Srbe na severu Kosova je bila zaustavljena 48 časova, jer je Euleks (pravno-sudska misija EU na Kosovu) insistirao na tome da konvoj mora da ima pratnju Kfora. To je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin (Алексaндр Вaсильевич Конузин) odlučno odbio.

Euleks je konvoj bio zaustavio na graničnom prelazu Jarinje, koji je tokom leta bio predmet sukoba s kosovskim policijskim komandosima iz jednice Rosu, vojnicima Kfora i misijom Euleksa.

Uoči zvaničnog početka samita, pomoćnik ruskog predsednika Sergej Prihodko (Сергей Приходко) najavio je teme koje će biti na samitu i opisao kako će samit, kada je reč o delegaciji iz Moskve, izgledati: "Sastanak će bti potpuno pragmatične prirode".

Najvažnije teme samita će biti "globalna ekonomija i globalno upravljanje, odnosi Rusije i Evropske unije, kao i međunarodna i regionalna pitanja".

Uoči 28. samita EU-Rusija, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompoj je izjavio:

"Na ovom samitu ćemo ustanoviti uspehe tokom tri godine konstruktivne saradnje. Postigli smo napredak u pristupanju Rusije u Svestsku trgovinsku organizaciju (STO). Na samitu ćemo preduzeti konkretne akcije na polju slobode kretanja naših građana: preduzećemo prve korake na putu kretanje bez viza. Evropska unija pozdravlja nastavak formalnih razgovora grupe 5+2 o Pridnjestrovlju i nada se da će s Rusijom iskoristiti novi momenat za unapređenje stabilnosti našeg zajedničkog susedstva i poboljšanja uslova za napredak u drugim dugotrajnim sukobima. Posvećeni smo poštovanju okvira Saveta Evrope, OEBS-a i UN-a. Kao deo našeg dijaloga, EU poziva Rusiju da se obezbede slobodni i fer izbori i da se u potpunosti poštuju pravo na okupljanje i slobodu govora."

Dmitrij Medvedev i Žoze Manuel Barozo (EAVC/EbS - 15.12.2011.)

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže:

"Nadam se vrlo uspešnom samitu. Samitu rezultata. Pristupanje Rusije u STO je veliko dostignuće, koje otvara nove mogućnosti za trgovinu i razvoj bilateralnih odnosa. Daće i novi podsticaj otvaranju novih mogućnosti za pregovore o novom sveobuhvatnom sporazumu EU-Rusija. Našli smo nova rešenja za naplate za preletanje Sibira i upravljanje sitemom letenja u bilateralnim sporazumima. Partnerstvo za modernizacijuje u punoj primeni, i zato očekujem izveštaje o novom napretku od koordinatora. Proces modernizacije u Rusiji potreban je i na ekonomskom i na polju institucija. Na putu smo izgradnje stvarnog partnerstva naša dva društva.Ostvarujemo vrlo dobar napredak po pitanju slobode kretanja i viza, koje će doneti direktno vidljivu korist našim građanima i odnosima među ljudima. Očekujem da samit odobri i pokrene primenu projekta 'Zajednički koraci ka putovanju bez viza', čime demonstriramo našu želju da produbimo i održavamo naše odnose na svim nivoima."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.