Švercovali marihuanu iz Crne Gore u BiH

Izvor: B92, 09.Okt.2020, 19:52

Švercovali marihuanu iz Crne Gore u BiH

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba, koje se terete za krijumčarenje oko 6,8 tona marihuane iz Crne Gore u BiH, i dalje prema zemljama EU.

Optuženi su Ivan Antunović, Borislav Kovačević, Ivan Cvijanović, Mario i Jurica Vuletić, Haris Hodžić i Nikola Bošković, a nezakonito stečena korist procenjuje se na najmanje dva miliona evra, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U saopštenju se ističe da je to najopsežnija optužnica iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH, koja je podignuta posle višemesečne istrage, vođene u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbednosnim institucijama BiH, zemalja regiona i EU.

Optuženi se terete da su od 2016. do 2019. godine, u dogovoru sa drugim osobama u najmanje 25 navrata, organizovali, isplanirali i iz Crne Gore u BiH prokrijumčarili marihuanu, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima i 600 ili 900 kilograma.

Droga je potom skladištena u BiH ili je odmah krijumčarena dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Agencije za sprovođenje zakona presrele su i sprečile krijumčarenje najmanje dve tone droge na području BiH i to na teritoriji Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske.

Prilikom pretresa i hapšenja osumnjičenih oduzeto je pola miliona konvertibilnih maraka (oko 250.000 evra), kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za krijumčarenja angažovali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata ili drugih roba.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svedoka od kojih su neki dobili zaštićen status, i stručnih veštaka.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu u BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.