Stratforovo predviđanje sledeće decenije: EU i Rusija se raspadaju

Izvor: Vesti-online.com, 25.Feb.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stratforovo" predviđanje sledeće decenije: EU i Rusija se raspadaju

Američka privatna obaveštajna kompanija "Stratfor" u prognozi za narednu deceniju navela je da će se Evropska unija raspasti, da će Kina potonuti u komunističku diktaturu, a da će se Rusija rasparčati.

"Malo je verovatno da će Rusija opstati u sadašnjem obliku zbog neuspeha Moskve da transformiše prihode od energenata u samoodrživu ekonomiju", piše u izveštaju Stratfora i dodaje se da će to, navodno, dovesti do "ponavljanja iskustva Sovjetskog Saveza 80-ih godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odnosno Rusije 90-ih".

Izvršni direktor "Stratfora" Džordž Fridman naveo je da "ruska snaga može da izdrži stvari koje bi razbile druge nacije", ističući da ova zemlja ima vojnu i političku moć da utiče na Evropu.

Prema prognozi "Stratfora", eventualni teritorijalni gubici Rusije neće biti ograničeni na njen evropski deo, nego i na severni Kavkaz i na Daleki istok, a raspad teritorija neće moći da zaustave službe bezbednosti.

Autori prognoze ocenili su da će raspad Rusije biti veliki test za SAD, ali i da bi u procesu preuzimanja kontrole nad ruskim nuklearnim snagama moglo da dođe do upotrebe atomskog oružja.

"Stratfor" je naveo da su odnosi unutar država Evropske unije nepredvidivi i nestabilni, kao i da će se taj trend nastaviti, jer nije moguće da celoj Evropi odgovara jedna politika.

Kada je reč o Kini, njoj je posle "hibridnog puta" američka agencija predvidela snažnu centralizaciju političke i ekonomske moći, što će dovesti do uspostavljanja komunističke diktature, a Bliski istok i severna Afrika biće izloženi daljim sukobima i defragmentaciji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.