Srbija u projektu EU o digitalnom čitanju

Izvor: RTS, 29.Nov.2014, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u projektu EU o digitalnom čitanju

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" predstavlja Srbiju u projektu Evropske Unije "Evolucija čitanja u digitalnom dobu", koji je započeo sastankom u Briselu 28. novembra ove godine.
Četvrogodišnji projekat se odvija u okviru COST (European Cooperation in Science and Technology) programa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske Unije, koji obezbeđuje rana istraživanja u multidisciplinarnim oblastima nauke i vredan je 60 miliona eura.

U projektu učestvuju istraživači iz 23 zemlje članice EU i Srbije, a Univerzitetska biblioteka iz Beograda je jedina bibliotečka ustanova u ovom projektu, što njenom učešću daje poseban značaj.
Smatra se da su adekvatne veštine čitanja osnova za stvaranje društva znanja, a njihovo unapređivanje je jedan od ključnih fakotra razvojne strategije Evropa 2020, najvažnijeg razvojnog dokumenta EU koji definiše pravce društvenih i privrednih kretanja u narednom periodu na ovom području.
Međutim, empirisjka istraživanja pokazuju da je u digitlanom dobu vreme koje se provodi u čitanju tekstova dužih formi u opadanju, a da čitanje postaje sve više fragmentirano i rastrzano.
Međunarodna testiranja (TIMSS/PIRLS i PISA) izvršena prethodnih godina ukazuju da đaci i studenti u Evropi zaostaju u testovima čitanja za onima u Americi, Aziji i Okeaniji.
Kognitivne implikacije digitalnog čitanja još uvek nisu naučno osvetljene, ali postoje brojne spekulacije, zasnovane na empirijskim iskustvima, da neke osobine čitanja sa ekrana negativno utiču na kognitivne i emotivne aspekte čitanja.
Kako bi se svim zainteresovanim stranama omogućio naučno zasnovan uvid u pozitivne i negativne aspekte digitlanog čitanja, učesnici projekta "Evolucija čitanja u digitalnom dobu" će u naredne četiri godine kroz multidiciplinarna istraživanja izgraditi novi model procesa digitalnog čitanja.
Učesnici će pripremiti nove metrike za opisivanje ovog procesa i dati važan doprinos izgradnji nove paradigme vezane za digitalno čitanje u velikom broju oblasti kao što su obrazovanje, nauka, izdavaštvo.
Takođe, biće ispitane različite ekonomske i tehnološke dimenzije procesa koji podstiču prelaz ka čitanju sa ekrana, odnosno prelaz sa analognog na digitalno izdavaštvo, kao što su prodaja knjiga putem interneta, uspon elektronske knjige i razlike u stepenu razvoja elektronskih tržišta u različitim regionima Evrope.
Konkretna istraživanja organizovana od strane partnerskih institucija baviće se proučavanjem digitalnog čitanja u četiri velike oblasti: kontinuirani razvoj veština digitalnog čitanja, razvojni aspekti digitalnog čitanja, iskustveni i emotvini apsekti digitalnog čitanja i ergonomija digitalnog čitanja.
Naučnicima, istraživačima, dononosiocima odluka, kao i onima koji se bave obrazovanjem i izdavaštvom u Srbiji biće dostupni u naredne četiri godine rani rezultati ovih istraživanja kroz mogućnost učešća u radionicama, seminarima, konferncijama i obukama koje imaju za cilj diseminaciju znanja i iskustava stečenih u okivru ovog projekta.
Razvoj mnogih oblasti ključnih za buduće rezultate privrede i napredak društva, kao što su obrazovanje, naučna istraživanja, izdavaštvo, zavise u velikoj meri od primene najnovijih naučnih saznanja vezanih za digitalno čitanje.
Pravilan izbor štampane ili različitih oblika digitalnih tekstualnih formi u ovim oblastima, koristeći poznavanje prednosti i mana svake od ovih formi, presudno može u budućnosti uticati na efikasno korišćenje teksta i mogućnost efektivnog dostizanja zadatih ciljeva u svakoj oblasti privredne i društvene delatnosti.
Stoga je od izuzetne važnosti učešće institucije iz Srbije i mogućnost da se naša najšira javnost, ali i grupe stručnjaka i donosilaca odluka u naredne četiri godine upoznaju sa važnim rezulttima ovog projekta u vrmenskom okviru koji omogućava njihovu efikasnu primenu u privredi, nauci i obrazovanju u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.