Srbija posvećena pomirenju

Izvor: RTS, 02.Sep.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija posvećena pomirenju

Deklaracija za pomirenje naroda jugoistočne Evrope jednoglasno je usvojena na popodnevnom zasedanju samita Uneska u Viminacijumu. Održavanje samita potvrda posvećenosti Srbije procesu pomirenja, rekao predsednik Tadić. Perspektiva članstva u EU podsticaj je pomirenju, istakao Tadić.

Učesnici samita Uneska "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi", koji se održava u Viminacijumu, jednoglasno su, danas popodne, usvojili zajedničku Deklaraciju, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predložio domaćin skupa, predsednik Boris Tadić.

U zajedničkoj deklaraciji, učesnici skupa poručili su da su opredeljeni za nastavak pomirenja u regionu jugoistočne Evrope i izgradnju mirne i prosperitetne evropske budućnosti.

U deklaraciji se priznaje i promoviše suštinska uloga umetnosti u životu i razvoju pojedinaca i društva u celini i izražava podrška umetnicima kada je reč o njihovoj slobodi izjašnjavanja i dignitetu.

U dokumentu se iznosi i zajednička opredeljenost za iniciranje, primenu i održivu kulturnu saradnju u jugoistočnoj Evropi kroz rad kulturnih i obrazovnih institucija, promoviše interkulturni dijalog i ističe uloga tradicionalnih i novih medija u procesu podsticanja interesovanja i znanja o savremenoj umetnosti.

Pozdravlja se i inicijativa da predsedništvo BiH bude domaćin sledećeg samita 2012. godine i pozdravlja inicijativa da predsednik Makedonije Đorđe Ivanov bude domaćin samita u Ohridu 2013. godine.

Predsednik Srbije je u obraćanju učesnicima skupa istakao da je ubeđen da će usvojena Deklaracija imati značaja za pomirenje naroda u jugoističnoj Evropi.

Skup dokaz pomirenja 

Jutros je, na otvaranju skupa, Tadić je rekao da je održavanje samita Uneska u Srbiji još jedna potvrda posvećenosti Srbije procesu pomirenja, dijalogu i promovisanju tolerancije i međusobnog razumevanja u regionu.

"Tokom prethodnih devet godina naši susreti značajno su doprineli da se unapredi ukupna saradnja u regionu, učvrsti stabilnost i izgradi evropska budućnost regiona", rekao je Tadić.

"Perspektiva članstva u EU je veoma bitan podsticaj u procesu pomirenja, a aktivno uključivanje institucija EU u rad regionalnih foruma potvrda je evropske budućnosti svih zemalja Jugoistočne Evrope", izjavio je predsednik Tadić.

Tadić je rekao da se Srbija suočava s problemom očuvanja svoje kulturne baštine koji je povezan s jednim od najosetljivijih nerešenih političkih problema u regionu, pitanjem statusa Kosova i Metohije.

Baština na Kosovu srž identiteta

Srbija ostaje posvećena iznalaženju rešenja za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, uprkos nedavnim jednostranim potezima Prištine, rekao je predsednik i dodao da je jedno od najvažnijih pitanja status srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu.

"Jedno od najvažnijih pitanja jeste svakako pitanje srpskog nasleđa na Kosovu, pre svega srednjovekovnih spomenika koji su uvršćeni na Uneskovu Listu ugrožene baštine. U pitanju su manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva Bogorodice ljeviške", rekao je Tadić na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca.

Srbija je, kaže Tadić, jasno određena kao država ugovornica kojoj spomenici pripadaju i tako mora da ostane.

"Ovde želim da budem sasavim jasan, jer se radi o vitalnom interesu moje zemlje i naroda", naglasio je predsednik Srbije. 

"Svetinje na Kosovu", kaže Tadić, "predstavljaju samu srž srpskog identiteta, ali su one nažalost ugrožene od ekstremista. Samo beskompromisnim očuvanjem kulturnog nasleđa stvara se preduslov za nastanak baštine budućnosti", rekao je Tadić.

"Zato ću lično nastojati da se zajedničkim naporima svih strana, uključujući i Unesko, pronađe rešenje za osetljivo pitanje očuvanja srpskog duhovnog i kulturog nasleđa na Kosovu", rekao je predsednik Srbije.

Dok je čekao goste ispred "Viminacijuma", Tadić je odgovarao na pitanja novinara, a u centru pažnje bio je njegov nedavni "dijalog" sa premijerkom Hrvatske.

Na pitanje novinara da li je puklo njegovo kumstvo sa Jadrankom Kosor, aludirajući na raniju izjavu da bi "rado bio kum na svadbi Kosorove i Pahora", povodom prvoaprilske šale hrvatskih novinara, Tadić je odgovorio da kumstvo "nije puklo".

"Nije puklo, ali ne volim kada neko promoviše ratne zločince", rekao je Tadić.

Na pitanje da li će se poljubiti sa Josipovićem i da li bi to učinio sa Kosorovom, Tadić je odgovorio: "Sa Josipovićem neću, a sa Jadrankom uvek".

Tadić je rekao da nije lako biti novinar, ali da on "lukavo ćuti i da neće ništa da im kaže", kao i da će jednoga dana iz politike "otići tiho, na zadnja vrata i da to niko neće primetiti".

Tadić je rekao da region posebnu pažnju mora posvetiti mladima, jer region ima veoma dinamičnu, mladu umetničku scenu, koja ima ogroman potencijal da doprinese približavanju kultura i društava u regionu.

"Srbija će nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju i produbljivanju demokratije, stabilnosti i mira u regionu", poručio je Tadić.

Tadić je kao primer regionalne saradnje naveo zajedničku inicijativu BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore da se srednjovekovni nadgrobni spomenici uvrste na listu svetske baštine Unesko, kao i inicijativu za nominaciju dinarskog karsta u kojoj, pored Srbije, učestvuju BiH, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija.

Umetnost kao most

Generalni sekretar Uneska Irina Bokova rekla je da Unesko i ona lično neće žaliti truda da podrže pomirenje u regionu Jugoistočne Evrope i da će snažno raditi na tome sa političarima i predstavnicima civilnog sektora.

"Umetnost i sećanje deo su svakodnevnih napora za uspostavljanje mira i pomirenja", rekla je Bokova, uputivši apel umetnicima, političarima i političarima koji donose odluke da se pridruže naporima da kultura bude most koji će voditi ka ostvarenju tih ciljeva.

Na samitu učestvuju predsednik Albanije Bamir Topi, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsednici Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Georgi Prvanov, Ivo Josipović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović.

Osim Irine Bokove iz Uneska, na samitu učestvuju i evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Andrula Vasiliju i generalni direktor za obrazovanje, kulturu i nasleđe, mlade i sport Saveta Evrope Gabriela Bataini Dragoni.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su umetnici uvek prethodnica političkog pomirenja država i naroda, zbog čega im političari duguju zahvalnost.

Nedavno gostovanje Beogradske filharmonije u Dubrovniku upravo pokazuje kako umetnost može da zaseni sve nesuglasice zemalja i političara i pitanja oko kojih se politike ne slažu, rekao je Josipović. i dodao da političari moraju biti zahvalni umetnicima koji nisu čekali političke sporazume, već su podsticali pomirenje svojim delima.

Josipović nije negirao značaj političara "u svođenju zemaljskih računa", odnosno u procesu utvrđivanja istine o žrtvama i zločincima nakon ratnih sukoba, ali je naglasio da umetnost svakako doprinosi da se problemi lakše reše.

Predsednik Hrvatske je zato poručio da je opasna svaka politika koja želi da ima poslednju reč, i koja ne ostavlja prostor za dijalog i pomirenje.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da oblast kulture nudi mogućnost za još bližu saradnju i bolje odnose u Jugoistočnoj Evropi.

Izetbegović je rekao da je BiH jedinstvena po mnogo čemu, pre svega po multikulturalnosti, navodeći da je prošla kroz težak period rata u kojem su stradali i kulturni spomenici.

Izetbegović je izjavio da BiH korak po korak obnavlja ta veličanstvena znamenja i podsetio da BiH ima dva dobra upisana na listu svetske baštine, "Stari most" u Mostaru 2005. i most "Mehmed-paša Sokolović" u Višegradu koji je upisan na listu Uneska 2007. godine.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da su kultura i umetnost instrumenti pomirenja i da oni povezuju prostore Balkana i juguistične Evrope bolje od svih drugih političkih i društvenih delovanja.

Činjenica da se već devet godina održava ovakav skup pokazuje vrednost ideje da se u međunarodnoj zajednici promoviše baština i vrednost kulture tog prostora, rekao je Vujanović.

Posebno je, kaže Vujanović, važno da se izmirimo i pokažemo da jesmo kolevka kulture.

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je da Kosovo ne treba da ostane izvan takvih razgovora, istakavši da Kosovo sa svojim glasom treba da osnaži svoju kulturu, za šta je, kako kaže, potrebna dobra volja svih.

Topi je ukazao da narodi ne treba da žive s tenzijama iz prošlosti, već u harmoniji i miru, naglasivši da je jedinstvo u regionu moguće i neophodno.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da umetnost i pomirenje imaju zajedniočku osobinu - hrabrost, koja se ogleda u otvorenom pogledu na svet i realnost.

Citirajući američkog predsednika Džona Kednedija, Ivanov je rekao da umetnost nije oblik propagande, nego oblik istine.

Bugarski predsednik Georgi Prvanov rekao je da susreti poput današnjeg predstavljaju dokaz da pomirenje u regionu nije fraza i nešto dekorativno, već istinski proces i ukazao da je potrebno iskoristiti sve mogućnosti za izgradnju novih kulturnih koridora.

"Kulturni procesi predstavljaju podsticaj za dijalog i pomirenje, ali i za unapređenje biznisa", ukazao je bugarski predsednik.

Lideri zemalja regiona doputovali su u Beograd dan ranije, gde su razgovarali sa predsednikom Borisom Tadićem.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Perspektiva članstva u EU podsticaj pomirenju

Izvor: Beta, 02.Sep.2011

KOSTOLAC, 2. septembra 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak u Viminacijumu da je perspektiva članstva u EU veoma bitan podsticaj procesu pomirenja i da će Srbija nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju i produbljivanju regionalne saradnje koja je ključni faktor...

Nastavak na Beta...

Lideri regiona usvojili deklaraciju o pomirenju (FOTO, VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2011

Lideri regiona usvojili su danas u Viminacijumu deklaraciju u kojoj se ističe puna posvećenost nastavku procesa pomirenja u jugoistočnoj Evropi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Samit uspešan, politika pomirenja vodi ka EU

Izvor: Mondo, 02.Sep.2011

Deklaracija za pomirenje naroda jugoistočne Evrope jednoglasno usvojena na popodnevnom zasedanju samita Uneska u Viminacijumu. Organizovanjem samita Srbija potvrđuje posvećenost procesu pomirenja, naveo predsednik Tadić.

Nastavak na Mondo...

Tadić: Moguće rešiti sve regionalne sukobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2011

VIMINACIJUM -..Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas uverenje da je sve regionalne konflikte u jugoistočnoj Evropi moguće rešiti u narednih pet do deset godina...Tadić je, na konferenciji za novinare na kraju devetog Uneskovog samita država jugoistočne Evrope pod nazivom "Savremena umetnost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Perspektiva članstva u EU – ozbiljan stimulans za zemlje Balkanskog regiona i dalje pomirenje

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2011

02.09.2011. -..Perspektive članstva u EU su ozbiljan stimulans za zemlje balkanskog regiona i dalje pomirenje, a održavanje samita Unesko u Srbiji je još jedna potvrda da je Srbija naklonjena tom procesu, izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić na 9-om regionalnom samitu šefova država jugoistočne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.