Vesti

0

Lideri regiona usvojili deklaraciju o pomirenju (FOTO, VIDEO)

Autor: MP

Izvor: agencije/Novi magazin

Lideri regiona usvojili deklaraciju o pomirenju (FOTO, VIDEO)

U deklaraciji se ističe i potreba za zajedničkom izgradnjom miroljubive i napredne evropske budućnosti celog regiona.

Usvajanjem deklaracije završen je samit šefova država i vlada "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi" u Viminacijumu.

Deklaracijom su učesnici takođe podržali inicijativu da se sledeći samit održi u Bosni i Hercegovini.

Na početku samita, predsednik Boris Tadić je poručio da je Srbija posvećena procesu pomirenja, dijalogu, promovisanju tolerancije i međusobnog razumevanja u regionu.

"Tokom prethodnih devet godina naši susreti značajno su doprineli da se unapredi ukupna saradnja u regionu, učvrsti stabilnost i izgradi evropska budućnost", rekao je Tadić otvarajući deveti regionalni samit Uneska pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi", u Viminacijumu, kod Kostolca.

"Perspektiva članstva u EU je bitan podsticaj u procesu pomirenja, a aktivno uključivanje institucija EU u rad regionalnih foruma potvrda je evropske budućnosti Jugoistočne Evrope", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je poručio da su svetinje na Kosovu i Metohiji, od kojih su neke uvršćene na Uneskovu listu ugrožene kulturne baštine, vitalni interes Srbije i srpskog naroda, i izrazio protest zbog pokušaja da se srpski identitet kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, posebno onog srednjovekovnog, zameni "kosovarskim".

"Srpski identitet svetinja na Kosovu je nesporan. One predstavljaju samu srž srpskog identiteta", rekao je Tadić podsetivši da su one fizički bile ugrožene u više navrata od 1999. do 2004. godine, i da je u tom periodu uništeno više od 150 srpskih crkava i manastira.

On je ukazao da se samo beskompromisnim očuvanjem kulturnog nasleđa stvara preduslov za nastanak baštine budućnosti.

"Zato ću lično nastojati da se zajedničkim naporima svih strana, uključujući i Unesko, pronađe rešenje za osetljivo pitanje očuvanja srpskog duhovnog i kulturog nasleđa na Kosovu", rekao je predsednik Srbije.

Srbija će, kako je još jednom istakao, uprkos nedavnim unilateralnim pokušajima Prištine koji su pretili da ugroze stabilnost čitavog regiona, ostati posvećena pronalaženju kompromisnih rešenja za sva otvorena pitanja.

Napominjući da se vrednosti demokratije najbolje brane kulturom, Tadić je rekao da je današnji samit u Viminacijumu još jedna potvrda zajedničke posvećenosti procesu pomirenja, dijalogu i promovisanju tolerancije i razumevanja u regionu.

Tadić je podsetio da je Srbija podnela kandidaturu za članstvo u Komitetu za svetsku baštinu Uneskoa za period 2011-2015. On je izrazio očekivanje da će je države regiona podržati u tome. Tadić je kazao da savremena umetnost, koja je u žiži ovogodišnjeg samita, treba da bude instrument povezivanja i regionalne saradnje.

Bamir Topi: Kosovo mora da bude uključeno u razgovore

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je na skupu da Kosovo ne treba da ostane izvan ovakvih razgovora, već svojim glasom treba da osnaži svoju kulturu.

Topi je ukazao da narodi ne treba da žive s tenzijama iz prošlosti, već u harmoniji i miru, naglasivši da je jedinstvo u regionu moguće i neophodno.

Albanski predsednik je ocenio da je saradnja ponekad teška, ali treba da bude istinita, i dodao da "treba prevazići podele iz prošlosti".

Umetnost i kultura su snažna sredstva za prevazilaženje podela i mogu da nam pokažu koliko smo slični, poručio je Topi.

Bokova: Umetnost ima važnu ulogu u pomirenju

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova rekla je na regionalnom samitu da samiti lidera regiona pokazuju odlučnost političkih lidera da promovišu ulogu kulture i umetnosti u pomirenju.

"Umetnost ima značajnu ulogu u pomirenju i svakodnevnom miru", rekla je Bokova na devetom samitu šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi". Ona je navela da je dijalog suštinski za konsolidaciju tolerancije.

Ovi samiti su, prema njenim rečima, ukazali na potrebu promovisanja kulture raznolikosti i zajedničkog nasleđa.

Bokova je rekla da u vreme dok globalni lideri traže rešenje za finansijsku krizu, savremena umetnost predstavlja inspiraciju za kreativno razmišljanje. Ona je dodala da je potrebno da umetnici iz različitih država obrazuju mreže i učestvuju na zajedničkim izložbama.

"Mir ne treba samo održavati, mir treba proizvoditi", istakla je Bokova.

Prvanov: Izgraditi nove kulturne koridore

Bugarski predsednik Georgi Prvanov rekao je da susreti poput ovog predstavljaju dokaz da pomirenje u regionu nije fraza i nešto dekorativno, već istinski proces. On je ukazao da je potrebno iskoristii sve mogućnosti za izgradnju novih kulturnih koridora.

Prvanov je podsetio da je baština regiona jugoistočne Evrope iz različitih epoha i višeslojna i založio se da se ulože zajednički napori, kako bi ona postala i deo baštine Evope.

"Kulturni procesi predstavljaju podsticaj za dijalog i pomirenje, ali i za unapređenje biznisa", ukazao je bugarski predsednik.

Direktor Viminacijuma: Samit je pun pogodak

Direktor arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać rekao je danas da je održavanje samita lidera jugoistočne Evrope na tom lokalitetu "pun pogodak".

Predsednici Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i član Predsedništva BiH su u pauzi samita "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi" obišli mauzolej gde je sahranjen rimski imeprator a kasnije u 4. veku i hrišćani, a mogli su da vide značajne freske rimske antike.

"Kada su čuli priču o tome ko je sve ovde mogao da bude sahranjen, bilo je pitanje da li žele da siđu u podzemni svet. Tamo je mračno, teskobno, više desetina metara morate da idete sagnuti. Svi su rekli da", kazao je Korać agenciji Beta.

Direktor arheološkog parka Viminacijum je naveo da su učesnici samita mogli da vide "najbolje freske kasne antike sa cele teritorije Rimskog carstva.

"Izašli su napolje, većina njih sa zadovoljnim osmehom. Jedan umetnik koji je napravio nešto pre 1.700 godina deluje i dalje, budi u vama dobrotu, spušta vas na jednu ljudsku dimenziju i tada možete lakše da komunicirate", kazao je Korać.

On je ocenio da je dolazak u jedan antički grad "pun pogodak" i izvanredan izbor.

"Ne zaboravimo, pre 2.000 godina svi smo bili u Rimskom carstvu. Tada je to bila Evropska unija, nešto šira nego danas", naveo je Korać.

Kako je rekao, arheološki park Viminacijum koji je napravljen za šest godina, u 2010. posetilo je oko 77.000 ljudi od kojih su 17.000 došli u okviru rečnih tura Dunavom. Plan je, kako tvrdi, da se do obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta 2013. u Nišu povežu svi antički lokaliteti na teritoriji Srbije.

Na samitu na arheološkom lokalitetu u Viminacijumu kod Kostolca, koji su zajednički organizovali Srbija i Unesko, pored domaćina Borisa Tadića učestvovali su i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske, Ivo Josipović Filip Vujanović, Đorđe Ivanov, Bamir Topi i Georgi Prvanov, kao i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pored Bokove, prisutni su bili i evropska poverenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrula Vasiliju i glavna direktorka za obrazovanje, kulturu, kulturno nasleđe, sport i omladinu Saveta Evrope Gabrijel Bateni-Dragoni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR