Srbija otvorila pregovaračka poglavlja sa EU

Izvor: Danas, 14.Dec.2015, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvorila pregovaračka poglavlja sa EU

Brisel, Beograd - Veoma mi je drago što EU danas daje zeleno svetlo Srbiji da otvori prva pregovaračka poglavlja i što ovaj pozitivan signal dolazi na kraju godine tokom koje sam aktivno pozivao da to bude učinjeno, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, komentarišući večerašnju međuvladinu konferenciju u Briselu, na kojoj će biti otvorena prva dva poglavlja u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o članstvu Srbije u EU.

Bogovič ističe da je nekoliko puta ove godine u Beogradu, Briselu, Strazburu i Ljubljani ukazivao da je Srbija "napravila odlučujući korak u procesu pridruživanja EU, naročito na unapređenju situacije i odnosima sa susednim državama".

- To je bio jedan od ključnih uslova EU i sada je bilo krajnje vreme za otvaranje prvih poglavlja. Proces otvaranja i zatvaranja poglavlja predstavlja radikalno prilagođavanje zakona Srbije tekovinama EU. Ove nužne reforme će i dalje biti složen i izazovan posao, tokom kojeg se društvo prilagođava evropskim standardima... Najveća prednost ovog procesa biće razvoj biznis okruženja i ekonomije u Srbiji, kao i unapređenje kvaliteta života srpskih građana - zaključuje Bogovič, koji je tokom 2015. u više navrata boravio u Srbiji.

Na večerašnjoj međuvladinoj konferenciji, koja označava novu, znatno dinamičniju fazu na evropskom putu Srbije, biće otvoreno poglavlje 32 (finansijska kontrola) i poglavlje 35, koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja. Srbiju na tom sastanku predstavlja premijer Aleksandar Vučić, kao šef delegacije, šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović. Sa druge strane stola sedeće predstavnici zvaničnog Brisela - šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, čija država predsedava EU, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i predstavnici 28 zemalja članica.

Johanes Han poručio je juče da je "u interesu Evrope da Srbiji bude dobro", kao i da će otvaranje poglavlja uticati na to da i investitori van Evrope dođu u Srbiju "jer osećaju da je zemlja stabilnija, da je deo EU". Govoreći o uticaju dijaloga Beograda i Prištine na evrointegraciju, Han je naveo da ne očekuje rešenja u narednih nekoliko meseci, "ali je važno da dijalog traje i bude živ".

Federika Mogerini kazala je da "danas imamo dva važna koraka, otvaranje poglavlja sa Srbijom i Turskom". Istovremeno, Žan Aselborn ocenio je da je otvaranje poglavlja "veoma značajno". "Poglavlje 35, koje se tiče dijaloga Beograda i Prištine, teže je od Poglavlja 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, videćemo kako će teći proces", rekao je on.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić konstatovao je da je Srbija odavno zaslužila otvaranje poglavlja. On je naglasio da je to "ohrabrujuće, ali da nije vreme za euforiju". "Srbija je to odavno zaslužila, ispunila je mnogo uslova koje je bilo veoma teško ispuniti, a nije se video izlaz iz tunela. Otvaranje poglavlja je simbolika koja znači da smo i dalje na tom evropskom putu u očima EU", rekao je Nikolić za Kurir.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je otvaranje prvih poglavlja istorijski dan za Srbiju. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, on je rekao da to predstavlja ne samo priznanje za sve što je uradila Vlada, već je i pokazatelj da je Srbija nezaustavljivo na evropskom putu i da teži društvu koje je utemeljeno na evropskim vrednostima.

"Srbija je spremna za otvaranje poglavlja, uz našu neskrivenu želju da proces pregovora uz sve teškoće koje će nas pratiti, okončamo do 2019, kako bismo aplicirali za članstvo do 2020. i kako ne bismo čekali na sledeći budžetski ciklus za sedam godina... Vreme je pokazalo da je ova Vlada, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, spremna i sposobna za takve istorijske korake napred", zaključio je Dačić.

Zajednička pregovaračka pozicija EU

Diplomatski izvori Danasa su juče pre početka međuvladine konferencije kazali da imajući u vidu specifičnost poglavlja 35 "ostaje nepoznanica na koji način će EU predstaviti ovo poglavlje, kao i šta će uraditi srpska strana". "Jedino kod poglavlja 35 postoji Zajednička pregovaračka pozicija EU koja se ne usaglašava sa pregovaračkom pozicijom Srbije, jer Srbija u ovom slučaju ni nema pregovaračku poziciju. S druge strane, Srbija je poslala svoju poziciju u vezi sa poglavljem 32, koja je tajna i postaće javna na samoj međuvladinoj konferenciji i koja je usaglašena sa pregovaračkom pozicijom EU", ističu naši sagovornici.

Korak u budućnost

Za 14. decembar 2015. možemo mirno da kažemo da je važan i možda najrevolucionarniji datum u novijoj srpskoj istoriji, Evropa je upravo tog dana prestala u Srbiji da bude san, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za portal Telegraf i ocenio da "sada stvarno možemo da krenemo u budućnost". "Beograd, veče, dan uoči četrnaestog decembra. Pakujem se, krećem za Brisel. Nosim gomilu papira i niz nepovezanih

misli o tome šta se danas događa. Onda, polako, počinjem da ih slažem. I znam, šta hoću da kažem... ...Ako reči 'revolucija' damo značenje kakvo joj daje Dejvid Lendis - velika promena ili pomeranje u aktivnosti ili određenoj stvari - i ako akcenat stavimo na dubinu, a ne na brzinu promene, onda, za 14. decembar 2015.

Reagovanja

*Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, smatra da je konferencija u Briselu samo formalizacija činjenice da je Srbija spremna za otvaranje pregovora po poglavljima. Mi smo zvanično pregovore još pre više od dve godine otvorili, ali ovo je vrlo važan korak, ovo je dublja i dinamičnija faza pregovora, suštinska faza pregovora, istakla je Joksimovićeva. Pravi koraci tek predstoje, opisala je Joksimović, ako smo sad završili srednju školu, sada smo na fakultetu, idemo po ispitima i to po 35 ispita koji bi trebalo da donesu suštinske promene u našem društvu.

*Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, izjavila je da je otvaranjem poglavlja stavljena tačka na sve dileme o tome kuda Srbija ide, jer posle jučerašnjeg dana Vlada Srbije koju vodi premijer Aleksandar Vučić jasno je poručila da Srbija ide pravcem EU i da je više niko ne može vratiti sa tog puta.

*Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, izjavio je da je Srbija, kroz program Kreativna Evropa, ostvarila pristup fondu od 1,46 milijardi evra, čime su srpskoj kulturi i medijima otvorena vrata ka većem i bogatijem tržištu. Sve ovo se dešava u trenutku kad Srbija zvanično otvara prva pregovaračka poglavlja sa EU, što je zaista prelomni trenutak na našem putu ka punopravnom članstvu, istakao je Tasovac.

*Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije, ocenio je da je Srbija zaslužila otvaranje poglavlja i istakao da je bilo krajnje vreme da do toga dođe. "Bogu hvala što se otvaraju poglavlja. Srbija je to zaslužila. Premijer Aleksandar Vučić izveo je Srbiju na dobar put. On daje doprinos obezbeđivanju stabilnosti u regionu i zauzeo je konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu", rekao je Kurc.

*Majkl Kirbi, ambasador SAD u Beogradu, čestitao je Srbiji otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU i izrazio nadu da će se sledeće godine otvoriti poglavlja 23 i 24. Kako je rekao novinarima u pauzi skupa Treće beogradske NATO nedelje, otvaranje prvih poglavlja je veoma važan korak Srbije ka članstvu u EU, navodeći da na tom putu ima još mnogo posla da se uradi. "Premijer Aleksandar Vučić je rekao da želi da se pregovori završe do kraja 2019. Ako je to tačno, onda mnogo ljudi čeka mnogo posla, kako u Srbiji tako i u EU", ocenio je Kirbi.

*Demokratska stranka Srbije ocenjuje da otvaranje dva poglavlja za pristupanje EU nije dobra vest za Srbiju i građane, jer će EU imati novi instrument za pritiske i ucene. Jedini interes Evropske unije kada je Srbija u pitanju jeste njena politička i ekonomska kolonizacija, teritorijalna dezintegracija, trajno slabljenje kao države i udaljavanje od Rusije i drugih Srbiji prijateljskih zemalja. Da EU ne želi dobro Srbiji posebno svedoči poglavlje 35, koje nije ništa drugo do forma za priznavanje nezavisnosti lažne države Kosovo, smatra DSS.

*Stranka demokratske akcije Sandžaka čestita svim Bošnjacima, građanima Sandžaka i čitave Srbije otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, što predstavlja još jedan veliki korak na našem evropskom putu. Bošnjaci Sandžaka već 25 godina, preko SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća snažno doprinose i zastupaju evropske i evroatlantske integracije Srbije, navodi s SDA.

*Pokret Dosta je bilo ocenjuje da reformska agenda, evropske vrednosti, a naročito takozvani nepovratni put ka EU, "koji kobajagi počinje otvaranjem prva dva poglavlja u pregovorima sa EU" je samo lažna predstava režirana po ukusu Aleksandra Vučića. U Srbiji se ne događaju nikakvi reformski procesi, osim učvršćivanja vlasti jednog čoveka i, za bilo koje demokratsko društvo, neumesnog negovanja kulta ličnosti jednog vođe, navodi se u saopštenju DJB.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.