Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2013, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija dala zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u EU

LJUBLJANA - Slovenački parlament ratifikovao je hrvatski Pristupni ugovor sa Evropskom unijom. Za ratifikaciju je glasalo svih 82 prisutnih poslanika, od ukupno 90.

Ratifikaciji su prisustvovali i hrvatski premijer Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Do sada su hrvatski Pristupni ugovor ratifikovale 22 države EU, a Slovenija je poslednja članica EU koja je počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << taj proces koji je bio stopiran zbog problema Ljubljanske banke.

Nova slovenačka premijerka Alenka Bratušek izjavila je da se raduje skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenačkom interesu, te da članstvo obe države u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti saradnje.

Do ratifikacije dolazi nakon što se sve donedavno činilo da je na vidiku novo zaoštravanje odnosa dve susedne države jer je Ljubljana taj čin uslovljavala rešavanjem bilateralnog pitanja Ljubljanske banke.

Tokom zadnjih meseci trajanja vlade desnog centra Janeza Janše, premijer i njegov ministar spoljnih poslova Karl Erjavec slagali su se da s Hrvatskom treba postići dogovor oko Ljubljanske banke koji će primarno zadovoljiti slovenačke interese, ali su zbog političkog razmimoilaženja davali sasvim različite signale o tempu kojim hrvatski pristupni ugovor treba da bude ratifikovan.

Činilo se i da problem postaje akutan jer se u Sloveniji zbog političke krize i raspada vladajuće koalicije sve više govorilo o raspisivanju prevremenih izbora, što bi smanjilo mogućnost da sadašnji saziv parlamenta hrvatski pristupni ugovor ratifikuje pre predviđenog ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine.

Do takvog raspleta krize ipak nije došlo, a Slovenija je u međuvremenu dobila novu vladu.

Nakon dužeg oklevanja, odlazeći premijer Janša s hrvatskim premijerom Milanovićem u Mokricama 11. marta potpisao je memorandum o saglasnosti dve vlade, kojim je usuglašeno da će se rešenje Ljubljanske banke tražiti u okviru sukcesije, sudske tužbe protiv iste banke u Hrvatskoj staviti u stanje mirovanja, a slovenačka vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije.

Rešenje koje je zadovoljilo obe strane pozdravila je i Evropska komisija koja je od početka naglašavala da bilateralna pitanje ne smeju onemogućiti primanje Hrvatske 1. jula budući da je ona uspešno završila pristupne pregovore.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija odobrila članstvo Hrvatske u EU

Izvor: Mondo, 02.Apr.2013

Slovenački parlament ratifikovao je danas u Ljubljani Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU koje su Hrvatskoj odobrile članstvo...Sednici slovenačkog parlamenta na kojoj je jednoglasno ratifikovan hrvatski pristupni kao gosti prisustvuju...

Nastavak na Mondo...

Slovenija ratifikovala hrvatski pristupni ugovor sa EU

Izvor: Blic, 02.Apr.2013

Slovenački parlament (Državni zbor) jednoglasno je danas ratifikovao hrvatski Pristupni ugovor sa Evropskom unijom (EU). ..Za ratifikaciju je glasalo svih 82 prisutnih poslanika, od ukupno 90. Ministar spoljnih poslova Slovenije Karel Erjavec, koji je danas razgovarao sa hrvatskom ministarkom Vesnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.