Slovenija odobrila članstvo Hrvatske u EU

Izvor: Mondo, 02.Apr.2013, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija odobrila članstvo Hrvatske u EU

Slovenački parlament ratifikovao je danas u Ljubljani Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU koje su Hrvatskoj odobrile članstvo.

Sednici slovenačkog parlamenta na kojoj je jednoglasno ratifikovan hrvatski pristupni kao gosti prisustvuju predsednik hrvatske vlade Zoran Milanović i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Nakon velikih problema zbog pitanja Ljubljanske banke, koje je pretilo da Slovenija potpuno blokira predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. jula, put ratifikaciji otvoren je 11. marta.

Tog dana su u Mokricama hrvatski i slovenački premijeri Milanović i Janez Janša potpisali Memorandum o saglasnostii između dve vlade kojim je dogovoren obostrano zadovoljavajući način rešavanja tog pitanja.

S obzirom na visok stepen političke saglasnosti postignut u svim slovenackim parlamentarnim strankama, nakon toga sve se događalo jako brzo.

Već dva dana nakon toga slovenačka vlada je ratifikovala memorandum i u parlamentarnu proceduru poslala predlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

Sedmicu kasnije, 20. marta, spoljnopolitički odbor slovenačkog parlamenta jednoglasno je podržao zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU i preporučio parlamentu da ga prihvati, što je otvorilo mogućnost današnjeg glasanja i ovakvog ishoda.

Preostale članice Unije koje još nisu ratifikovale sporazum su Belgija, Danska, Holandija i Nemačka.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenski parlament ratificirao hrvatski EU ugovor

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Apr.2013

Slovenski parlament jednoglasno je ratificirao hrvatski pristupni sporazum sa EU. U raspravi svi su sudionici naglasili odgovornost dviju država za europsku perspektivu i stabilnost regije jugoistoka Europe.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Milanović: Hrvatsku i Sloveniju više ništa ne razdvaja

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2013

LJUBLJANA - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u izjavi za novinare nakon što je u utorak slovenski Državni zbor ratifikovao hrvatski pristupni ugovor s EU-om, zahvalio je slovenačkim kolegama na jednoglasnoj podršci i napomenuo da su Hrvatska i Slovenija prirodno okrenute jedna prema drugoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Slovenija ratifikovala Ugovor o pristupanju Hrvatske EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2013

Slovenački parlament ratifikovao je danas Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja, koje su Hrvatskoj odobrile članstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.