Josipović: Ulazimo u EU 1. jula

Izvor: B92, 02.Apr.2013, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Ulazimo u EU 1. jula

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je danas slovenačku ratifikaciju Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

"To je s jedne strane gotova garancija da ćemo 1. jula biti članica EU, a s druge strane, potvrda dobrih, dugotrajnih i prijateljskih odnosa sa Slovenijom", izjavio je Josipović novinarima u Zagrebu.

Parlament Slovenije danas je jednoglasno ratifikovao hrvatski pristupni ugovor, čime je Slovenija postala 23. od 27 država članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU koja je to učinila.

Tim povodom u Ljubljani su danas bili premijer Hrvatske Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Hrvatski pristupni ugovor do 1. jula treba da ratifikuju još Nemačka, Danska, Holandija i Belgija. Ne očekuju se problemi, posebno pošto je Evropska komisija prošle sedmice objavila da Hrvatska ispunjava sve obaveze za ulazak u EU 1. jula.

Slovenija je poslednja počela postupak ratifikacije zbog spora oko prenesene štednje hrvatskih štedišta bivše Ljubljanske banke. Milanović i sada već bivši slovenački premijer Janez Janša potpisali su 11. marta u Mokricama u Sloveniji memorandum o saglasnosti dve vlade.

Memorandumom je predviđen nastavak pregovora o takozvanoj prenesenoj štednji pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu na osnovu Ugovora o sukcesiji i zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dve hrvatske banke u vezi s prenesenom deviznom štednjom, čime je Slovenija uslovljavala ratifikaciju.

Djenero: Hrvatska je dobila sertifikat da je ozbiljna država

Iako jedno od pravila u evropskoj politici glasi "nikad nije gotovo dok sve nije gotovo" već neko vreme je jasno da Hrvatska 1. jula ove godine sigurno postaje članica Evropske unije i to su shavatili i u Sloveniji, izjavio je politički analitičar Davor Đenero.

"Zbog toga je i tražen izlaz u Memorandumu o razumevanju koji ništa ne rešava, nego samo nagoveštava da će dve zemlje odgovorno rešavati problem Ljubljanske banke koji je otvoren ranije", naveo je Đenero u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da je Hrvatska prošle sedmice dobila pozitivan izveštaj o monitoringu Evropske komisije.

"To mišljenje ide na Evropski parlament i o njemu će raspravljati odbori za evropsku politiku zemalja članica, a sigurno je ključno za ratifikaciju kad su u pitanju Belgija, Holandija, Danska i Nemačka koje pristupni ugovor nisu ratifikovale", mišljenje je hrvatskog analitičara.

Đenero očekuje da će u nemačkom parlamentu biti i neugodnih razgovora i ozbiljnih primedbi na račun Hrvatske, ali smatra da ne treba očekivati da neće doći do ratifikovanja ugovora.

Govoreći o mehanizmima kontrole nastavka pojedinih procesa, poput procesuiranja počinilaca i odšteta za žrtve ratnih zločina (što je pomenuto i izveštaju o monitoringu), ističe da je ključni mehanizam "politička volja vlasti".

"Hrvatska je dobila sertifikat da je ozbiljna država u kojoj važi princip vladavine prava, što znači da se pretpostavlja da se stvorila unutrašnjo-politička volja da se problemi rešavaju. Predsednik, premijer i šef najveće opozicione stranke te preuzete obaveze ne dovode u pitanje", jasan je Đenero.

Jedan od mehanizama kontrole biće, ukazuje, uspostavljen negde od sredine 2014. i u njemu će sve članice EU biti izložene permanentnom monitoringu ostvarivanja principa vladavine prava.

"Kontrola Hrvatske biće ujednačena sa kontrolom svih ostalih zemalja članica. Ako bi one na tim ispitima padale, onda bi im se uskraćivao pristup razvojnim fondovima što je najteža kazna koju Unija može izreći svojim članicama", upozorava Đenero.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović: Ulazimo u EU 1. jula

Izvor: OkRadio.rs, 02.Apr.2013

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je danas slovenačku ratifikaciju Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. "To je s jedne strane gotova garancija da ćemo 1. jula biti članica EU, a s druge strane, potvrda dobrih, dugotrajnih i prijateljskih odnosa sa Slovenijom", izjavio je Josipović...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.