Šefovi diplomatija EU osudili turske akcije u Siriji

Izvor: Beta, 14.Okt.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatija EU osudili turske akcije u Siriji

Evropske zemlje nameravaju da prošire embargo na izvoz oružja u Tursku, članicu NATO, u znak protesta zbog turske ofanzive na kurdske snage u severnoj Siriji.Šef holandske diplomatije Stef Blok rekao je danas da je "invazija na susednu zemlju protivna medjunarodnom pravu i Turska treba da se, kao i svaka druga zemlja, pridržava medjunarodnog prava".Blok je govorio na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.Nemačka, Francuska i Holandija su već suspendovale prodaju oružja Turskoj.Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian je izjavio da želi "čvrstu poziciju u vezi izvoza oružja u Tursku".On je takodje pozvao "pre svih" SAD da sazove sastanak medjunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države zbog straha da haos koji izaziva turska ofanziva može oživeti pretnju džihadista.Sirijski Kurdi su bili saveznici koalicije na terenu i izneli veliki deo borbe protiv Islamske države.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šefovi diplomatija EU osudili turske akcije u Siriji

Izvor: Danas, 14.Okt.2019

Evropske zemlje nameravaju da prošire embargo na izvoz oružja u Tursku, članicu NATO, u znak protesta zbog turske ofanzive na kurdske snage u severnoj Siriji. Članak Šefovi diplomatija EU osudili turske akcije u Siriji se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Rampa EU: Embargo za izvoz oružja, Turska žestoko reagovala zbog potencijalnih sankcija

Izvor: B92, 14.Okt.2019

Ankara -- Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je i odbacilo odluku Evropske unije da suspenduje izvoz oružja ovoj zemlji...Embargo na izvoz oružja je uveden zbog turske ofanzive u Siriji i aktivnosti bušenja gasa u istočnom Mediteranu...Zemlje EU obavezale su se danas da će suspendovati...

Nastavak na B92...

Turska osudila i odbacila poziv EU za obustavu prodaje oružja Ankari

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Okt.2019

Tursko ministarstvo spoljnih poslova "osudilo" je i "odbacilo" današnji poziv Evropske unije (EU) da njene članice zaustave prodaju svih vrsta oružja Ankari zbog ofanzive u Siriji, javlja AP.  Ministarstvo je u saopštenju branilo vojnu ofanzivu koja traje već šest dana protiv sirijskih Kurda...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.