SUKOBU SE MORA STATI NA PUT: Borel sazvao hitan sastanak zbog Izraela i Palestine

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2021, 17:53

SUKOBU SE MORA STATI NA PUT: Borel sazvao hitan sastanak zbog Izraela i Palestine

EU je juče ponovila svoj poziv za momentalni prekid nasilja u Pojasu Gaze i najavila svoje aktivno učešće u diplomatskim naporima ako već mora

Šef diplomatije EU Žozep Borel sazvao je za utorak, 18. maj, vanrednu video konferenciju evropskih ministra spoljnih poslova zbog eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca.

- Razgovaraćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o tome kako da EU najbolje doprinese zaustavljanju nasilja - napisao je Borel na Tviter nalogu.

In view of the ongoing escalation between Israel and Palestine and the unacceptable number of civilian casualties, I am convening an extraordinary VTC of the EU Foreign Ministers on Tuesday. We will coordinate and discuss how the EU can best contribute to end the current violence

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) May 16, 2021

EU je juče ponovila svoj poziv za momentalni prekid nasilja u Pojasu Gaze i najavila svoje aktivno učešće u diplomatskim naporima da se postigne trajni prekid sukoba u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) navodi se da je neophodno hitno rešavanje osnovnih uzroka sukoba i pronalaženje političkog puta, koji omogućava povratak na pregovore o rešenju o stvaranju dve države na osnovu međunarodno dogovorenih parametara.

- I Izraelci i Palestinci imaju pravo da žive u sigurnosti, sigurnosti, slobodi i demokratiji. Ovi stalni ciklusi nasilja moraju se okončati - navodi se u Borelovom saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kina pozvala na konstruktivnu ulogu SAD u okončanju izraelsko-palestinskog nasilja

Izvor: Beta, 17.Maj.2021, 14:27

Kina je danas ponovo pozvala SAD da odigraju konstruktivnu ulogu u okončanju sukoba u pojasu Gaze i da prestanu da blokiraju nastojanja UN da zahtevaju kraj krvoprolića.Portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžian (Zhao Lijian) je rekao da je Kina, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.