Izvor: S media, 22.Apr.2013, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA, ČEKAJUĆI DATUM: Evropska komisija dala preporuku, Savet ministara ponovo raspravlja na leto

Evropska komisija preporučila je danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

U izveštaju, koji je danas obelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima saveta iz decembra 2012. godine.

Komisija je zaključila da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno", i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izveštaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, svih deset rundi, kao i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspešno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako se dodaje, Komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su deo procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Komsija se poziva na svoju preporuku iz oktobra 2012. godine da bi korake ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo razmatrati u kontekstu okvira za buduće pregovore o pridruživanju sa Srbijom. Kosmija će nastaviti da tokom pregovora pažljivo prati reforme i njihovu primenu, pogotovo u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda, kao i reoforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i suzbijanja diskriminacije", navodi se u izveštaju.

Savet ministara EU, na zasedanju u Luksemburgu, saopštio je da će razmotriti preporuku Evropske komisije da se otvore pregovori za članstvo Srbije u Evropskoj uniji i zauzeti stav o tome do juna kada Evropski savet treba da donese odluku. Šefovi diplomatija EU ocenili su sporazum Beograda i Prištine kao istorijski i najavili da će o preporuci Evropske komisije ponovo raspravljati u junu.

(Tanjug, RTS)

Foto: Guliver/Thinkstock (ilustracija)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet ministara EU o Srbiji

Izvor: RTS, 22.Apr.2013

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton podnosi izveštaj ministrima EU u Luksemburgu o dogovoru Beograda i Prištine koji je postignut u Briselu, i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme...09.20 - Pred početak sastanka predsedavajući EU Imon Gilmor rekao da...

Nastavak na RTS...

Ministri EU odlučuju o datumu za Srbiju

Izvor: Mondo, 22.Apr.2013

Savet ministara EU raspravljaće danas u Luksemburgu o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji. Nemci i Holanđani traže da se Srbija odredi i prema Srebrenici?..Na početku dvodnevnog zasedanja visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton predstaviće...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.