Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2010, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Nemačka smanjuju rastojanje između zemalja

13.10.2010. -

Saradnja Rusije i Nemačke treba da se razvija u najrazličitijim pravcima. Ipak pitanje viza još uvek otežava odnose Rusije i zemalja EU. Ovo je bilo izjavljeno na sastanku u Moskvi između presednika Rusije Dmitrija Medvedeva i nemačkog kolege Kristiana Vulfa.

Nemačka je najveći ruski partner u EU. U prvoj polovini godine robna razmena premašila je 40 milijardi dolara, a obim nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << investicija u rusku privredu dostigao je 20 milijardi dolara. Države sarađuju i oblasti energetike, automobilske industrije, zajedno se bave realizacijom niza velikih infrastukturnih i regionalnih projekata. Nemačka je aktivni učesnik rusko-evropskog programa Partnerstvo za modernizaciju, koji je bio proglašen pre godinu dana na samitu u Štokholmu.

Ako se govori o našem partnerstvu sa Nemačkom u ovom pravcu, stvari dobro stoje. Postoji niz novih projekata koji se već realizuju. Oni se u punoj meri odnose na projekte partnerstva za modernizaciju. Na primer, Energoefektivni grad. Izabrali smo gradove gde nam nemački prijatelji pomažu oko energetske efikasnosti. Čine to aktivno i uz ispoljavanje nemačke pedantnosti. Već sada u tim gradovima polazi za rukom da se uštedi 30-40, ponekad i 50% struje.

Dve zemlje imaju mnogo uspostavljenih veza. Njihov mehanizam je odavno odražen, ali se može pojednostaviti. Pitanje ukidanja viza sve češće se čuje u razgovoru Rusije i EU. Dmitrij Medvedev više puta je govorio da je za ukidanje viza Rusija spremna moralno i tehnički. Moskva će ukinuti vizne prepreke za zemlje EU, istog trenutka kad se steknu uslovi. O nemerama da odustane od viznog režima EU je govorila još 2003. Ipak sudeći po tome kakvim tempom se vodi razmatranje od strane ujedinjene Evrope, ova odluka nije laka za mnoge zemlje. Nemačka, po rečima kancelara Angele Merkel, vodi oprezni kurs po pitanju ukidanja viza. Današnje izalganje predsednika Nemačke u Moskvi takođe pokazuje da brzo rešenje od ove zemlje ne može da se očekuje.

Pozdravljam činjenicu da je EU dala predlog koji sadrži operativne korake za prelazak na ukidanje viza, kada god da se to desi, izjavio je Kristian Vulf. Tačnije kada budu ispunjene pretpostavke svih učesnika. Nemačka retko odbija izdavanje viza. Putovanja između RF i Nemačke treba da budu pojednostavljena, a rastojanje između njih treba da postaje sve manje.

Kristian Vulf, koji je stigao u Rusiju na poziv, neće ograničiti svoju posetu prestonicom. Pre nego što je pregovarao sa ruskim kolegom u dvorcu u Kremlju, Vulf je poseto ambasadu Nemačke, a zatim se uputio u centar Moskve. Položivši vence na Grob Neznanom junaku pored Večnog ognja, on se prošetao po Crvenom trgu. Uveče ga čeka prijem kod Dmitrija Medvedeva i susret sa premijerom RF Vladimirom Putinom. Za sutra predsednik Nemačke je planirao susret sa Patrijarhom Moskovskim i sve Rusije Kirilom, a zatim posetu gradovima Tver i Sankt-Peterburg.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.