Rama: Albanci treba da budu ujedinjeni u Evropi

Izvor: Akter, 23.Maj.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Albanci treba da budu ujedinjeni u Evropi

Premijer Albanije Edi Rama je danas u Prištini izjavio da će ujedinjenje Albanaca u stvari biti duhovno, ekonomsko i društveno ujedinjenje i izrazio želju Albanije i Kosova da budu deo ujedinjenja u Evropskoj uniji sa ostalim zemljama regiona.

"Mi nemamo nameru da menjamo reč koju smo dali Americi i Evropi da će nacionalno ujedinjenje biti duhovno, ekonomsko i društveno ujedinjenje Albanaca, nikako potcenjivanje suseda sa kojima želimo da se ujedinimo pod zajedničkim krovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Evrope", kazao je Rama prilikom otkrivanja spomenika prvom premijeru nezavisne Albanije Ismailu Ćemaljiju.

Rama je u aprilu kazao da postoje dve mogućnosti za ujedinjenje Kosova i Albanije - jedna u okviru EU, i druga - na "klasičan način". Tu izjavu kritikovali su međunarodni zvaničnici, a Rama je kazao da nije zabrinut zbog tih kritika.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Kosova Isa Mustafa i albanski politički predstavnici i intelektualci iz Makedonije i sa juga Srbije.

Govoreći o Albancima u Makedoniji, Rama je rekao da kada oni traže primenu Ohridskog sporazuma i ne traže ništa nepravedno od jedne siromašne zemlje.

"Oni žele da veruju da se reč i obećanje ne dovodi u pitanje, niti se gazi, niti se strelja. Kada Albanci iz Preševske doline (jug Srbije) podignu glas, oni ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi na severu Kosova", rekao je Rama.

Spomenik prvom premijeru nezavisne Albanije koji je danas otkriven u Prištini je deo ostvarivanja ideje albanskih intelektualaca koji su u novembru 2014. godine predložili da se taj spomenik podigne u Prištini, a da se u albanskom gradu Valoni podigne spomenik Hasanu Prištini, jednom od albanskih nacionalnih heroja.

Najavljeno je da će spomenik u Valoni biti podignut do kraja godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.