Pridruživanje Srbije nije prioritet

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridruživanje Srbije nije prioritet

Brisel -- Danska ne očekuje da tokom njenog predsedavanja budu pokrenuti pregovori Srbije o pridruživanju EU, rekao ambasador Danske u EU Jepe Tranholm Mikelsen.

Mikelsen je ovo izjavio novinarima na predstavljanju prioriteta Danske, koja će tokom prvih šest meseci 2012. predsedavati Evropskom savetu.

Upitan zašto tokom prezentacije nije pomenuo Srbiju, Mikelsen je rekao da ne očekuje da će Srbija tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog perioda početi pregovore o asocijaciji i pridruživanju sa EU.

Umesto toga, govorio je o Turskoj i Islandu, zemljama koje su u procesu pregovora sa EU.

Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku za dodelu statusa kandidata Srbji, a 9. decembra na Evropskom savetu o tome će biti doneta i zvanična oduka, pri čemu mora postojati konsenzus svih 27 članica EU

Kako je više puta isticano u Briselu, u donošenju te odluke vrednovaće se napredak koji je Beograd ostvario u normalizovanju odnosa s Prištinom.

O datumu početka pregovora sa Srbijom EU će odlučivati tek nakon što joj odobri status kandidata.

Francuska namerava da 9. decembra u Briselu podrži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU, pod uslovom da se postigne "konkretan napredak" u dijalogu Beograda i Prištine, rekla je danas portparolka francuske vlade Valeri Pekres.

"Francuska namerava da podrži status kandidata Srbije u Evropskoj uniji, ali samo pod uslovom da se obnovi dijalog sa Kosovom i da u tom smislu bude postignut konkretan napredak", rekla je Pekres u Parizu, prenela je agencija ANSA.

Kacin: Nisam siguran za kandidaturu

Da baš i nije izvesno da će Srbija dobiti status kandidata sve se više čuje i od evropskih poslanika.

Naime, poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin rekao je da zbog nesprovođenja sporazuma s Prištinom nije sigurno da će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata za prijem u EU.

"Srbija do danas nije poslala jasnu i razumljivu poruku iz koje bi se videlo da je odlučila da sprovodi dogovore sa Prištinom, što je od bitnog značaja za napredak prema cilju sticanja statusa kandidata", rekao je Kacin tokom susreta sa zamenikom predsednika Vlade Kosova

Slobodanom Petrovićem u Briselu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danci ne očekuju pregovore do juna

Izvor: RTS, 23.Nov.2011

Danska ne očekuje da tokom njenog predsedavanja budu pokrenuti pregovori Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, rekao je ambasador Danske u EU Jepe Tranholm Mikelsen. ..Ambasador Danske u EU Jepe Tranholm Mikelsen rekao je da Danska ne očekuje da tokom njenog predsedavanja budu pokrenuti pregovori...

Nastavak na RTS...

Danska ne očekuje uskoro pregovore sa Srbijom

Izvor: EurActiv Srbija, 23.Nov.2011

Stalni predstavnik Danske u EU Jepe Tranholm-Mikelsen (Jeppe Tranholm-Mikkelsen) rekao je 23. novembra da ne očekuje da pregovori o članstvu u EU sa Srbijom počnu tokom predsedavanja Danske. On je na skupu o predstojećem danskom predsedavanju EU istakao da je Danska "vrlo svesna" činjenice da je...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Danska ne očekuje skore pregovore sa Srbijom tokom predsedavanja

Izvor: Blic, 23.Nov.2011

Stalni predstavnik Danske u EU, ambasador Jepe Tranholm-Mikelsen rekao je danas da ne očekuje da pregovori prijemu Srbije u EU počnu tokom predsedavanja Danske u prvoj polovini 2012. godine. ..Na skupu u Briselu o predstojećem predsedavanju Danske EU, koji je organizovao Centar za evropsku politiku,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.