Danci ne očekuju pregovore do juna

Izvor: RTS, 23.Nov.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danci ne očekuju pregovore do juna

Danska ne očekuje da tokom njenog predsedavanja budu pokrenuti pregovori Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, rekao je ambasador Danske u EU Jepe Tranholm Mikelsen.

Ambasador Danske u EU Jepe Tranholm Mikelsen rekao je da Danska ne očekuje da tokom njenog predsedavanja budu pokrenuti pregovori Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji.

Mikelsen je to izjavio novinarima na predstavljanju prioriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Danske, koja će tokom prvih šest meseci 2012. godine predsedavati Evropskom savetu.

Upitan zašto tokom prezentacije nije pomenuo Srbiju, Mikelsen je rekao da ne očekuje da će Srbija tokom tog perioda početi pregovore o asocijaciji i pridruživanju sa EU.

Umesto toga, govorio je o Turskoj i Islandu, zemljama koje su u procesu pregovora sa EU.

Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku za dodelu statusa kandidata Srbiji, a 9. decembra na Evropskom savetu o tome će biti doneta i zvanična odluka, pri čemu mora postojati konsenzus svih 27 članica EU.

Kako je više puta isticano u Briselu, u donošenju te odluke vrednovaće se napredak koji je Beograd ostvario u normalizovanju odnosa sa Prištinom.

O datumu početka pregovora sa Srbijom EU će odlučivati tek pošto joj odobri status kandidata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.