Danska: Rano za pregovore sa Srbijom

Izvor: S media, 23.Nov.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska: Rano za pregovore sa Srbijom

Stalni predstavnik Danske u EU, ambasador Jepe Tranholm-Mikelsen rekao je

danas da ne očekuje da pregovori prijemu Srbije u EU počnu tokom predsedavanja Danske u proj polovini 2012. godine.

Na skupu u Briselu o predstojećem predsedavanju Danske EU, koji je organizovao Centar za evropsku politiku, Tranholm-Mikelsen je u raspravi o priroritetima u politici proširenja govorio o zemljama u procesu pridruživanja, ali nije pomenuo Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << , preneo je portal EurAktiv.

Upitan o tome, danski diplomata je rekao da nije pomenuo Srbiju jer ne očekuje da pregovori s tom zemljom počnu tokom predsedavanja Danske EU, i da je sada prioritet odluka o tome da li će Srbija postati kandidat.

Kacin: Nije sigurno da će Srbija dobiti kandidaturu

Mihajlović: Sada je na potezu Evropa

Jeremić: Kosovo bez obzira na EU

"Nisam pomenuo Srbiju jer ne očekujem pregovore sa Srbijom tokom danskog predsedavanja. Ali, mi smo zaista svesni činjenice da je na dnevnom redu pitanje statusa kandidata i moramo videti šta će od toga biti. Ja samo ne očekujem pregovore o pristupanju tokom danskog predsedavanja", rekao je on.

Tranholm-Mikelsen je rekao da će odluka o započinjanju pregovora sa Crnom Gorom zavisiti od odluke ministara EU i samita Unije 9. decembra.

On je rekao da u slučaju Makedonije i dalje postoji problem zbog njenog spora sa Grčkom oko naziva, dok su pregovori sa Turskom "donekle ograničeni", pošto nova poglavlja nisu otvarana više od godinu dana zbog problema u odnosima sa Kiprom.

Danski diplomata je rekao da očekuje da do kraja predsedavanja Danske budu otvorena sva poglavlja u pregovorima sa Islandom.

Danska će 1. januara 2012. godine preuzeti od Poljske šestomesečno predsedavanje EU.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.