Danska ne očekuje skore pregovore sa Srbijom tokom predsedavanja

Izvor: Blic, 23.Nov.2011, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska ne očekuje skore pregovore sa Srbijom tokom predsedavanja

Stalni predstavnik Danske u EU, ambasador Jepe Tranholm-Mikelsen rekao je danas da ne očekuje da pregovori prijemu Srbije u EU počnu tokom predsedavanja Danske u prvoj polovini 2012. godine.

Na skupu u Briselu o predstojećem predsedavanju Danske EU, koji je organizovao Centar za evropsku politiku, Tranholm-Mikelsen je u raspravi o priroritetima u politici proširenja govorio o zemljama u procesu pridruživanja, ali nije pomenuo Srbiju, preneo je portal EurAktiv.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Upitan o tome, danski diplomata je rekao da nije pomenuo Srbiju jer ne očekuje da pregovori s tom zemljom počnu tokom predsedavanja Danske EU, i da je sada prioritet odluka o tome da li će Srbija postati kandidat.

- Nisam pomenuo Srbiju jer ne očekujem pregovore sa Srbijom tokom danskog predsedavanja. Ali, mi smo zaista svesni činjenice da je na dnevnom redu pitanje statusa kandidata i moramo videti šta će od toga biti. Ja samo ne očekujem pregovore o pristupanju tokom danskog predsedavanja -- rekao je on.

Tranholm-Mikelsen je rekao da će odluka o započinjanju pregovora sa Crnom Gorom zavisiti od odluke ministara EU i samita Unije 9. decembra.

On je rekao da u slučaju Makedonije i dalje postoji problem zbog njenog spora sa Grčkom oko naziva, dok su pregovori sa Turskom "donekle ograničeni", pošto nova poglavlja nisu otvarana više od godinu dana zbog problema u odnosima sa Kiprom.

Danski diplomata je rekao da očekuje da do kraja predsedavanja Danske budu otvorena sva poglavlja u pregovorima sa Islandom.

Danska će 1. januara 2012. godine preuzeti od Poljske šestomesečno predsedavanje EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.