Pobesneli Orban hoće da podigne ogradu prema Srbiji

Izvor: Blic, 18.Jun.2015, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobesneli Orban hoće da podigne ogradu prema Srbiji

Mađarska hoće da uradi nešto što Evropa još od Berlinskog zida nije videla - da podigne ogradu visoku četiri metra na granici sa Srbijom.

Razlog - bes premijera Viktora Orbana zbog imigranata koji sa Bliskog istoka, preko juga Evropa i Srbije, hrle u njegovu zemlju kako bi se domogli EU.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto juče je poručio da EU traga za rešenjem problema, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Budimpešta “ne može da čeka”.

- Ministar unutrašnjih poslova već je dobio instrukcije da pripremi fizičko zatvaranje granice prema Srbiji dužine 175 kilometara, sa ogradom visokom četiri metra. Pripreme treba da budu završene do naredne srede - rekao je Sijatro.

Sve je prethodno najavio lično Orban.

- Nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije. Ako treba, fizički ćemo zatvoriti granicu - poručio je Orban.

Pastor: Ograda u zelenom pojasu

Koliko sam obavešten, ograda koju Mađarska namerava da podigne prema Srbiji neće biti na graničnim prelazima, već u zelenom pojasu, kaže predsednik Skupštine Vojvodine i SVM Ištvan Pastor.

On ističe da se “u normalnom saobraćaju građana ništa neće promeniti”, a da će biti otežan prelaz samo migrantima.

- Ljudi iz pravca juga Evrope u ogromnom broju prelaze u Srbiju, a dalje u Mađarsku. Neophodno je da se na jugu ojačaju kontrole. Srbija je pod ogromnim pritiskom - kaže Pastor.

U Vladi Srbije za “Blic” nezvanično kažu da je odluka Mađarske “nepravedna” jer imigranti nisu državljani Srbije, koja im je samo tranzitna zemlja. O svemu će biti reči na zajedničkoj sednici vlada dve zemlje, 1. jula u Budimpešti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za “Blic” nije konkretno odgovorio šta misli o ogradi.

- Pozivam EU da pomogne Srbiji da zaštiti svoje granice sa zemljama iz kojih migranti dolaze, a to su, pre svega, Grčka i Bugarska, članice EU. Srbija već prihvata veliki teret obaveza na svoja leđa iako nismo u Uniji - kaže Stefanović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MAĐARSKI ZID Pobesneli Orban hoće da podigne ogradu prema Srbiji

Izvor: Blic, 18.Jun.2015

Mađarska hoće da uradi nešto što Evropa još od Berlinskog zida nije videla - da podigne ogradu visoku četiri metra na granici sa Srbijom...Razlog - bes premijera Viktora Orbana zbog imigranata koji sa Bliskog istoka, preko juga Evropa i Srbije, hrle u njegovu zemlju kako bi se domogli EU...Šef...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.