Pobeda Zaharčenka u Donjecku

Izvor: RTS, 02.Nov.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Zaharčenka u Donjecku

Predsednički i parlamentarni izbori održani su u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u Ukrajini. Kijev, EU i UN negoduju. Izbore podržala samo Moskva. Aleksandar Zaharčenko osvojio 70 odsto glasova. Porošenko: Izbori na istoku farsa pod pretnjom tenkovima.

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko proglasio je pobedu na izborima u oblastima Donjecka i Luganska, optuživši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kijev da ne želi mir na istoku Ukrajine.

"Ukrajina ne želi mir, kako to zna da tvrdi. Očigledno je da igra dvostruku igru", rekao je Zaharčenko novinarima, prenela je agencija AFP.

Zaharčenko je rekao da su vlasti Donjecka spremne da razgovaraju sa svakim ko je voljan da sluša.

"Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to", kazao je Zaharčenko, prenela je agencija RIA Novosti.

Na osnovu 50 odsto prebrojanih glasačkih listića, Zaharčenko je na predsedničkim izborima osvojio 70 odsto glasova, dok njegova partija vodi i na parlamentarnim izborima sa više od 60 odsto glasova.

Centralna izborna komisija Donjecka saopštila je da je na izborima učestvovalo više od milion glasača, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva.

Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a zatvorena u 20 sati (18 po srenjeevropskom vremenu).

Ukrajinske vlasti su saopštile da će pokrenuti krivičnu istragu zbog predsedničkih i parlamentarnih izbora, nazvavši ih "nezakonitim otimanjem vlasti".

"Održavanje takozvanih izbora 2. novembra u suprotnosti je sa ustavom i predstavlja otimanje vlasti. Pokrenuta je krivična istraga", navela je Ukrajinska služba bezbednosti u saopštenju koje prenosi AFP.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da su izbori koje su organizovali separatisti na istoku zemlje "farsa izvedena pod pretnjom tenkovima", najavivši da će Ukrajina odgovoriti na taj izazov.

Moskva je priznala rezultate ukrajinskih izbora dan posle glasanja, uz opasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je bilo mnogih "povreda" izbornog procesa i da izbori nisu održani u celoj zemlji.

Rusija je najavila da će priznati rezultate izbora, a ukrajinske vlasti, EU i UN upozorile su da njihovo održavanje znači grubo kršenje mirovnog sporazuma iz Minska.

Generalni sekretar UN Ban Kimun upozorio je da će glasanje na internetu koje su pokrenuli proruski predstavnici ozbiljno narušiti mirovni proces u Ukrajini i ugroziti mirovni protoklol i memorandum iz Minska.

Iako je, prema izveštajima ruskih medija, EU zapretila Rusiji novim sankcijama u slučaju podrške izborima za proruske vlasti na istoku Ukrajine, Moskva neće promeniti odluku o priznanju izbornih rezultata.

U Kijevu veruju da je plan Moskve da pošto-poto uvede proruske lidere iz Donjecka i Luganska u mirovne pregovore time što će im priznati legitimitet stečen na izborima i tako ih, prema rečima ruskog politikologa Fjodora Lukjanova, pretvoriti od "atamana" u legitimne predstavnike.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.