Izvor: RTS, 16.Okt.2020, 11:28

Petković sa Lajčakom: Na testu sposobnost Evropske unije kao posrednika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o nastavku dijaloga, ciljevima i načinima da se reši problem odbijanja Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.
Petar Petković je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

"Sada je na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost Evropske unije kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog", rekao je direktor Kancelarije za KiM.
Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština ima samo jedan cilj - da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
"Poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini", poručio je Petković.
Istakao je da Beograd, u interesu čitavog regiona, želi nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja miroljubivim sredstvima, ali da se konstruktivnost i kredibilnost mora zahtevati i od Prištine, jer reč je o procesu koji mora počivati na obostranoj spremnosti i dobroj veri.
Sastanak i sa Bocan-HarčenkomDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Petković je ambasadora upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom, koji se odvija uz posredovanje Evropske unije, istakavši da je Beograd dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja razgovorom, ali i da je protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja.
Beograd je, prema Petkovićevim rečima, čvrsto rešen da u dijalogu brani i odbrani srpske državne i nacionalne interese, a u tom smislu je podrška i pomoć Rusije veoma dragocena.
Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kancelarija: ZSO mora biti formirana sa nadležnostima iz briselskih dogovora

Izvor: Beta, 16.Okt.2020

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana "odmah" i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.On je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.