Читај ми!

Petković sa Lajčakom: Na testu sposobnost Evropske unije kao posrednika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o nastavku dijaloga, ciljevima i načinima da se reši problem odbijanja Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Petar Petković je rekao da Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

"Sada je na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost Evropske unije kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština ima samo jedan cilj - da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini", poručio je Petković.

Istakao je da Beograd, u interesu čitavog regiona, želi nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja miroljubivim sredstvima, ali da se konstruktivnost i kredibilnost mora zahtevati i od Prištine, jer reč je o procesu koji mora počivati na obostranoj spremnosti i dobroj veri.

Sastanak i sa Bocan-Harčenkom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Petković je ambasadora upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom, koji se odvija uz posredovanje Evropske unije, istakavši da je Beograd dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja razgovorom, ali i da je protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja.

Beograd je, prema Petkovićevim rečima, čvrsto rešen da u dijalogu brani i odbrani srpske državne i nacionalne interese, a u tom smislu je podrška i pomoć Rusije veoma dragocena.

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво