Kancelarija: ZSO mora biti formirana sa nadležnostima iz briselskih dogovora

Izvor: Beta, 16.Okt.2020, 11:28

Kancelarija: ZSO mora biti formirana sa nadležnostima iz briselskih dogovora

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana "odmah" i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.On je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom naveo da je po pitanju formiranja ZSO "na testu ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovodjenje dogovorenog"."ZSO ima samo jedan cilj, da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini", naveo je Petković a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je sinoć da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO)."Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vodjeni u Briselu", kazao je Lajčak nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAVRŠEN SASTANAK LAJČAKA I PETKOVIĆA Direktor kancelarije za KiM: ZSO formirati odmah i sa jasnim nadležnostima

Izvor: Blic, 16.Okt.2020

Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, preneo je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković specijalnom predstavniku EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

Nastavak na Blic...

Kancelarija za Kosovo: Odmah formirati ZSO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Okt.2020

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana "odmah" i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima. U razgovoru sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.