Panika u Euleksu

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panika u Euleksu

Zbog izveštaja Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu, Euleks će možda morati da vodi istragu protiv Vlade Kosova, piše "Tajms". Euleks, kosovske vlasti i Tirana izbegavaju taj problem, navodi list.

Londonski Tajms piše o panici koja je zavladala u Euleksu, posle objavljivanja izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima otetih i ubijenih civila, kojom je, navodno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rukovodio Hašim Tači.

Optužbe koje je izneo švajcarski poslanik u Savetu Evrope mogle bi da dovedu misiju Evropske unije u situaciju da vodi istragu protiv šefa vlade koja joj je pružila gostoprimstvo, piše list.

Euleks je, kako navodi Tajms, odmah stavio do znanja da možda nema jurisdikciju nad tim slučajem - počinioci jesu sa Kosova, ali su organi vađeni na teritoriji Albanije.

Uz to, ako se radi o čistom organizovanom kriminalu, istragu mogu da vode i albanske vlasti. Ako ima elemenata ratnog zločina, dosije bi mogao da završi na stolu Euleksa, kažu zvaničnici te misije, koji odbijaju da se javno izjasne o Martijevim optužbama na račun Hašima Tačija, prenosi Bi-Bi-Si.

Stručnjak za međunarodno i humanitarno pravo pri Evropskom savetu za međunarodne odnose Antoni Dvorkin smatra da bi se kriminalna dela navedena u Martijevom izveštaju mogla okvalifikovati kao ratni zločini.

"Da bi se neki zločin tretirao kao ratni, on mora da se dogodi u kontekstu oružanog sukoba, a to je, svakako, bio slučaj na Kosovu 1999. godine. Neke optužbe iznete u Martijevom izveštaju odnose se na tretman srpskih zarobljenika, a svako maltretiranje, a kamoli ubijanje ili uzimanje organa ratnih zarobljenika, jeste ratni zločin", rekao je on.

Ko je nadležan?

Prema njegovim rečima, u Martijevom izveštaju iznose se i optužbe za organizovani kriminal, što je obično u nadležnosti nacionalnih sudova.

Pošto Haški sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije više ne podiže optužnice, Dvorkin smatra da su za istragu i pokretanje eventualnog sudskog postupka nadležni Euleks na Kosovu i vlasti u Tirani.

U slučaju da te dve instance ne postupe na odgovarajući način, Dvorkin je istakao da postoji i treća, mada malo verovatna mogućnost.

"Koncept univerzalne jurisdikcije dozvoljava trećim zemljama da pokreću istragu i da sude osobama osumnjičenim za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti, koji, inače, ne zastarevaju", objašnjava Dvorkin.

Dakle, takvi procesi mogući su u onim zemljama koje su usvojile Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, ali poslednjih godina to se sve ređe događa, zbog politički problematičnih i kontroverznih slučajeva u Belgiji, Španiji i Britaniji, rekao je Dvorkin.

Dik Marti u svom izveštaju kaže i da su međunarodni zvaničnici na Kosovu znali za ilegalne aktivnosti OVK, uključujući trgovinu ljudskim organima, ali da su, u interesu stabilnosti, o tome ćutali.

Antoni Dvorkin sumnja da bi zbog toga mogli krivično da odgovaraju, pošto bi trebalo dokazati da su ti zvaničnici mogli da spreče zločine ili da su na neki način bili saučesnici.

Martijev izveštaj, po mišljenju Dvorkina, neće zaustaviti najavljene pregovore Beograda i Prištine, ali svakako odražava zabrinutost ne malog broja evropskih zemalja, zbog prirode države koja se rađa na Kosovu.

"Zato mislim da ćemo uskoro, uporedo sa naporima u pravcu rešenja konačnog statusa Kosova, videti veći naglasak na rešavanju problema koji postoje na samom Kosovu", ocenio je Dvorkin.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Hašim Tači,   London

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Del Ponte: NATO je bio saveznik OVK

Izvor: Blic, 20.Dec.2010

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da je "NATO bio saveznik Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK). ..U intervjuu švajcarskom dnevniku "L Tamp" ona je komentarisala izveštaj specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu,...

Nastavak na Blic...

Ko će voditi istragu o Martijevom izveštaju

Izvor: Mondo, 20.Dec.2010

Londonski Tajms piše da je sada glavno pitanje ko je nadležan da sprovede istragu o navodima Dika Martija o trgovini organima na Kosovu. Jelko Kacin kaže da nema dovoljno osnova za pokretanje istrage, a Bruno Vekarić da ona ne treba da bude politička euforija.

Nastavak na Mondo...

Euleks u panici!

Izvor: S media, 20.Dec.2010

Britanski dnevnik "Tajms" piše o panici koja je zavladala u Euleksu posle objavljivanja izveštaja o trgovini organima otetih i ubijenih civila na Kosovu, kojom je, kako se navodi, rukovodio kosovski premijer Hašim Tači...Optužbe koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti mogle bi...

Nastavak na S media...

Euleks traži dokaze od Martija

Izvor: B92, 20.Dec.2010

Priština -- Misija Euleksa na Kosovu pozvala je izvestioca SE Dika Martija dostavi sve dokaze o umešanosti kosovskog premijera Hašima Tačija u trgovinu organima..."Euleks je poslao pismo Martiju u kojem ga ohrabruje da tužilaštvu pruži dokaze koji bi mogli da osvetle optužbe, rekao je portparol...

Nastavak na B92...

Euleks u panici: Ne žele da vode istragu protiv Tačija!

Izvor: S media, 21.Dec.2010, 00:27

Euleks ne želi da pokrene istragu i sudski proces protiv Hašima Tačija na osnovu izveštaja o trgovini ljudskim organima koji je Savetu Evrope predao specijalni izvestilac Dik Marti. Londonski „Tajms" ističe da su evropske vlasti u Prištini u panici i da su neki funkcioneri već poslali signale...

Nastavak na S media...

EKSKLUZIVNO - TAČIJEV KASAPIN: NISAM VADIO ORGANE SRBIMA

Izvor: Kurir, 21.Dec.2010

Jusuf Erčin Sonmez, turski hirurg osumnjičen da je zajedno s čelnicima kosovske vlasti trgovao organima otetih Srba, tvrdi da se protiv njega vodi apsurdan i glup proces..BEOGRAD - Optužbe protiv mene su apsurdne i glupe!..Čovek koji se predstavlja kao Jusuf Erčin Sonmez, doktor koji se zbog „zločina...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.