Od 1. juna Srbija predsedava Jadransko-jonskom inicijativom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2019, 06:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. juna Srbija predsedava Jadransko-jonskom inicijativom

Srbija će od 1. juna 2019. godine preuzeti predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i navela da će prioriteti tokom srpskog predsedavanja biti saobraćajno i energetsko povezivanje.

Joksimović je u Budvi, na forumu EU za Jadransko-jonski region, kazala da je to dobra i važna stvar za Srbiju kao zemlju kandidata da dodatno promoviše sve ono što već aktivno radi i zbog čega prednjači u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pregovora.

Joksimović je sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem danas razgovarala o tome kako da dve zemlje zajedno iduće godine nastupe sa infrastrukturnim i saobraćajnim, ali i svim drugim projektima, jer, kako kaže, na taj način mogu da se dobiju i veća sredstva iz fondova Evropske unije.

"Jako je važno da je premijer Marković pokazao zainteresovanost, a naravno mi ćemo i sa drugim zemljama sarađivati na taj način", rekla je Joksimović.

Jadransko-jonska inicijativa postoji već skoro 20 godina, a njen začetnik je bila Italija. Pored Italije okuplja i druge države iz tog regiona Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Srbiju, Grčku, Albaniju.

Takođe, i San Marino je zainteresovan da postane deo Jadransko-jonske inicijative, rekla je Joksimović ukazujući na značaj te platforme, te navela da je i Severna Makedonija aplicirala za članstvo.

Cilj inicijative, po njenim rečima, je jačanje ukupnog privrednog razvoja regije, a Srbija ima važnu ulogu u održivom turizmu.

"Jako je važno što ćemo u narednih godinu dana imati priliku da fokus stavimo na saobraćajno i energetsko povezivanje. To je jedan od naših najvažnijih prioriteta, ali i prioriteta Evropske unije", istakla je Joksimović.

Ministarka poručuje da nije reč o "praznim pričama", već o vrlo konkretnoj saradnji na nivou gradova i opština, akademske zajednice, privrednih komora...

Oni će, kako kaže, da pripremaju projekte prekogranične saradnje i da zajedno koriste dostupna sredstva.

Ministarka za evropske integracije, svakako, očekuje da to bude i dodatni element jačanja politika evropskih integracija budući da su pojedine zemlje, članice EU, takođe i članice Jadransko-jonske inicijative.

Joksimović kaže da Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zajedno koordiniraju ovu inicijativu, a tim povodom će sutra u Budvu doći i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić predvodi delegaciju Srbije na Forumu u Budvi

Izvor: Blic, 07.Maj.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predvodiće delegaciju Srbije na Četvrtom forumu Strategije Evropske unije za jadransko-jonski makroregion (EUSAIR), koji se danas i sutra održava u Budvi, pod predsedavanjem Crne Gore.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.