NIKOLIĆ U BRISELU: Priština popustila, sporazum 20. ili 28. marta!

Izvor: Kurir, 11.Mar.2013, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKOLIĆ U BRISELU: Priština popustila, sporazum 20. ili 28. marta!

Ja se nadam da bismo mogli da naslutimo da će doći do dogovora između nas i Prištine i da bi to moglo da bude podstrek da Evropska unija konačno sa Srbijom počne pregovore o članstvu, rekao je predsednik Nikolić

BEOGRAD/BRISEL - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u Briselu da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << će sporazum sa Prištinom biti potpisan tokom sledećih desetak dana.

"Došlo je do popuštanja albanske strane, koja je najpre govorila da ništa ne može da bude promenjeno u njihovom Ustavu i zakonima", rekao je Nikolić novinarima posle sastanka srpskog državnog vrha sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Prema Nikolićevim rečima, iz "večerašnjih razgovora u narednih desetak dana će sigurno proisteći rezultat":

"Ja se nadam da bismo mogli da naslutimo da će doći do dogovora između nas i Prištine i da bi to moglo da bude podstrek da Evropska unija konačno sa Srbijom počne pregovore o članstvu".

Kako je istakao, danas je već evidentno da i "oni ( u Prištini) moraju da brinu o građanima koji žive na Kosovu, a koji ne mogu da budu samo taoci ambicija političara iz Prištine.

"Ja sam ubeđen da smo mi veoma blizu, i sad to zavisi od toga da li su ljudi u Prištini svesni toga da moraju da pomažu narodu ili samo svoje političke karijere ", rekao je predsednik Srbije.

Upitan da li se do 20. marta može očekivati potpisivanje nekog sporazuma, Nikolić je rekao:

"Mozemo da očekujemo još malo razgovora sa EU, a ako bude sve spremno za 20. biće potpisano 20. marta , ako bude za 28. - biće 28. marta. Očigledno je da se to veoma primaklo i da se od nekakvih tvrdih stavova Prištine došlo do toga da sa optimizmom možemo da očekujemo naredne dane", ocenio je on.

Povodom informacija da bi srpskoj delegaciji od strane Brisela mogao da bude predstavljen nenakav non-pejper, Nikolić kaže da je jedini zvanični dokument o kojem se razgovaralo Rezolucija Narodne skupštine.

"Govorili smo o tome šta sve iz te Rezolucije može odmah da bude primenjeno, a šta zahteva promene zakona koji su donošeni u Prištini, ali u Ustava i zakona Srbije", dodao je Nikolić.

Kako je ocenio, Eštonova će u razgovorima sa predstavnicima Prištine imati jedinstven stav Srbije oko toga šta Srbija može da prihvati, a šta nikada neće prihvatiti.

"Mislim da smo je uverili da je Srbija privržena EU, da će učiniti mnogo toga što je možda bilo nezamislivo pre nekoliko meseci, ali da neće priznati nezavinost KIM", istakao je predsednik Nikolić.

Govoreći o budućnim odnosima Srbije i Kosova, on je rekao da su to dugoročni odnosi i da se ne može očkivati da ođednom bude izbrisano sve što nas deli.

Prema njegovim rečima, očigledno je da Beograd može da sarađuje kako bi omogućio srpskoj zajednici na Kosovu da "bolje zivi, da ih niko nije napustio, da imaju svoja pravila po kojima žive, svoje pravosuđe, a da bude na izvestan način vezana za Prištinu kao deo, po nama, teritorije Srbije, o čemu ćemo doneti poseban ustavni zakon". Ta zajednica će sad prvi put imati zaštitu i sporazume pod okriljem EU, dodao je on.

Na pitanje da li je bilo reči o izvršnim ovlašćenjima, on je rekao:

"Zajednica ne može da donosi zakone ali može da donosi svoja pravila u okviru zakona. Skoro sve države EU imaju iste zakone, ali ima i puno takvih zajednica koje žive mirno i slobodno. I mi tražimo da se takva pravila primene na srpsku zajednicu", zaključio je Nikolić.

Državni vrh Sbije - predsednik, premijer i vicepremijer, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, razgovarali su s Eštonovom tokom radne večere dva i po sata.

Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvesno da je dijalog Beograda i Prištine "zapeo" na pitanju ovlašćena zajednice srpskih opština.

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da bude 20. marta, a 16. aprila Ketrin Ešton će izvestiti Savet ministara EU o rezultatima dijaloga i izneti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU.

Sastanak državnog vrha Srbije i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton počeo je oko 19,30 časova a završen je oko  22 sata

U okviru dijaloga predviđene su još dve runde razgovora Beograda i Prištine, 20. mata i 6. aprila, a 16. apila Ketrin Ešton će izvestiti Savet ministara EU o rezultatima dijaloga i izneti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU.

U najavi sastanka Srbiji ponuđeno najviše što trenutno može da dobije

Kako se očekuje državnom vrhu Srbije večeras će u razgovoru sa šeficom evropske diplomatije Kertrin Ešton u Briselu biti ponuđeno najviše što Srbija trenutno može da dobije, a to su određene institucije vlasti na severu Kosova i Metohije i neka vrsta specijalnog statusa za tu oblast, a prihvatanje te ponude otvorilo bi put za dobijanje datuma.

Izvor upućen u pregovarački proces navodi da, ukoliko to što Brisel ponudi bude prihvatljivo za Beograd, Eštonova  bi u izveštaju sa kojim 16. aprila izlazi pred Savet ministara preporučila da se Srbiji odredi datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.

Pored pitanja zajednice srpskih opstina, tema razgovora će biti i približavanje stavova Beograda i Prištine o implementiranju dosadašnjih dogovora, ali će predstavnici EU tražiti i jasne garancije za njihovu primenu. Ostaje, navodi izvor , da Eštonova 14. marta u Prištini pokuša da utiče na kosovske pregovarače da "smanje apetite".

Pri tome, navodi izvor, ceo taj posao mora biti završen do 6. aprila, kako bi Ešton mogla da pripremi svoj izveštaj za Savet ministara. On, takođe, napominje da bi odbijanje Beograda značajno udaljilo zemlju od namere da dobije datum za otpočinjanje pregovora.

Nikolić: Nećemo prihvatiti nikakav "papir" iz Prištine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je uoči važnog sastanka u Briselu izrazio bojazan, odnosno svoju pretpostavku, da bi Srbiji mogao biti ponuđen "papir" čiji je nacrt on video i za koji ističe da je neprihvatljiv, ako ne bude izmenjen, a reč je o nacrtu prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administaracije.

"Ako nam ponude papir koji je prepis zakona koji su u međuvremenu doneti u Prištini, bez ikakvog razmišljanja o tome šta su prava Srbije, ako iz tog papira bude jasno da oni bezmalo priznaju Kosovo kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU ipak neće u svom sastavu", kazao je Nikolić novinarima.

Iz sedišta EU tvrde da briselska strana neće ponuditi nikakav papir, te da nije predviđeno potpisivanje bilo kakvog dokumenta.

"Videla sam u medijima informacije o non-pejperu, ali nema nikakvog non-pejpera. Danas su konsultacije u okviru dijaloga. Dijalog je u ključnoj fazi i za napredak Srbije važno je da u tom dijalogu imamo napredak i u tom pravcu idu naše konsultacije ", rekla je portparolka Eštonove Maja Kocijančić novinarima u Briselu.

Kako navodi izvor Tanjuga, papir o kojem se govori u medijima, dokument je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o njemu sigurno neće biti reči danas u Briselu, a u medijima se, kako kaže, nenadano našao, mada je prvom potpredsedniku Aleksandaru Vučiću bio predočen prilikom boravka u Berlinu.

U tom smislu i uoči današnjeg sastanka s  državnim vrhom Srbije postoji stalna komunikacija na relaciji Ešton - Berlin i Vašington - London.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Ponuda Brisela: Severu specijalni status, Srbiji datum?

Izvor: medio.rs, 11.Mar.2013

Ukoliko Beograd prihvati ponudu Brisela, Eštonova bi u izveštaju sa kojim 16. aprila izlazi pred Savet ministara preporučila da se Srbiji odredi datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.