Morahalom u 2018. – i banja i srpski kulturni centar

Izvor: RTS, 12.Mar.2017, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morahalom u 2018. – i banja i srpski kulturni centar

U novom ciklusu prekograničnih IPA projekata Evropske unije, Mađarskoj i Srbiji odobreno je 3,2 miliona evra za regionalnu kulturnu saradnju. Subotica i Morahalom ovim projektom dobijaju značajne infrastrukturne objekte.
Za više od 250.000 srpskih državljana koji godišnje posete Morahalom, ova mađarska banja tridesetak kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udaljena od Subotice, neće biti samo omiljeno inostrano kupalište već i novo kulturno odredište. Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, Morahalom će u leto 2018. godine dobiti Srpski kulturni centar, vredan 1,4 miliona evra.

"Gradićemo objekat sa salom od 400 mesta za koncerte, predstave, izložbe, zatim veliku letnju terasu, biće napravljen i restoran sa srpskim specijalitetima. Posebno bih istakao da će srpski turisti u okviru objekta imati i kapelu pravoslavne crkve, jer želimo da se naši gosti osećaju kao kod kuće, da ispunjavaju i svoje duhovne potrebe", kaže Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma.
Istim projektom Subotica će na Paliću dobiti Mađarski dom kulture od 800 kvadratih metara, što je višedecenijska potreba stanovništva.
"Smatramo da je jedan dom kulture sasvim dovoljan prostor za to da udomi sve ljubitelje kulture, da se proširuje i kulturna i društvena ponuda Palića i da se utiče na razvijanje i pogranične saradnje sa sličnim institucijama kulture što bi rezultiralo i tome da doprinese razvoju palićkog turizma", kaže  zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat.
U Morahalomu ne čekaju nove objekte da bi predstavili srpsku kulturu. Za prvi jul ove godine već je zakazan nastup orkestra Bobana Markovića. Mađarska i Srbija očekuju da kvalitetna kulturna ponuda obe zemlje privuče turiste iz trećih zemalja.
Bilo da ste turista iz Srbije u Morahalomu ili mađarski turista na Paliću, sa obe strane granice putnici će uživati u kulturnim vrednostima oba naroda.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.