Šta raditi sa ČUVARKUĆOM od prošle godine? Vaskršnji rituali i verovanja

Izvor: Svet plus, 03.Maj.2024, 14:45

Šta raditi sa ČUVARKUĆOM od prošle godine? Vaskršnji rituali i verovanja

Na Veliki petak, domaćice počinju sa pripremom Vaskrsa, što podrazumeva farbanje jaja. Prema tradiciji, prvo jaje se farba u crvenu boju i ono se naziva čuvarkućom.
Crveno jaje, bogato nijansama koje podsećaju na vatrenu strast i nije tek ukras za stolom. To je simbol vaskrsenja, uskrsnuća Isusa Hrista. Crvena boja nosi u sebi ne samo krv, već nevino prolivenu krv koja označava pobedu života nad smrću. U tom jajetu leži priča o novom početku, rađanju novog života, a to je suština Vaskrsa - pobeda svetlosti nad tamom.
Kroz vekove, ta simbolika jajeta prenosi se kao dragoceno nasleđe. Legenda kaže da je sveta Marija Magdalena, hrabra...

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

ŠTA ZNAČE BOJE U KOJE FARBATE JAJA: Crvena je simbol života, zelena donosi nadu, plava je moćna, kao i ljubičasta i žuta

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 03.Maj.2024

Svaka boja ima jasnu simboliku – pa razmislite šta je potrebno vama, vašoj porodici, vašim bližnjima, pa jajima u toj boji napunite uskršnju korpu. Mnogo je simboličnih uskršnjih običaja, farbanje jaja je najvažniji. Domaćice širom Srbije tradicionalno farbaju uskršnja jaja na Veliki...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.