Farbanje jaja
Farbanje jaja

Farbanje jaja je jedan od najstarijih hrišćanskih običaja. Vaskrs ili Uskrs je hrišćanski praznik, kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti.

Po hrišćanskom verovanju to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, prve nedelje posle velikog petka. Farbanje jaja na Vaskrs spada u najstarije naše hrišćanske običaje. Zašto je to tako, govori nam predanje, kada je Marija Magdalena došla u Rim, da pripoveda jevanđelje, tako je stigla do cara Tiberija. Kao poklon i dar donela mu je korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila svoju boju. Marija Magdalena je na to uzvratila Hristos vaskrse i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj staroj legendi stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao, kao što je nemoguće da kokoške snesu jaja crvena, sledeće godine na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao čuvarkuća i zaštitnik porodice.
Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije ugasio čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vredna domaćica po tradiciji jaja boji na veliki petak, u dan kad se ništa drugo ne radi. Tada su naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja, od ljudi na Golgoti i Jerusalimu.

Domaćice se prvo prekrsti, pomoli se Bogu, zatim u sud sa vodom u kome kuva jaja dodaje osvećenu vodicu. Na šporetu vri voda, sa svim bojama, domaćica spušta jaja pažljivo, pazeći da ravnomerno budu obojena, a broj sveže farbanih jaja raste svakog sata. Prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do sledećeg Vaskrsa i zove se čuvarkuća. Pre farbanja jaja mogu se išarati. Sa rastopljenim voskom, i perom za pisanje, na jaje se nanosi vosak. Prvo se pero zagreje na plamenu sveće, pa se vruće umače u vosak, a zatim se voskom šara i crta po jajetu.

Na jajetu ostaju bele nacrtane figurice i slova. U novije vreme se izrađuju specijalne nalepnice i šare koje se mogu postavljati na jaja.
Farbanje jaja se vrši u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena putovala u Rim da propoveda jevanđelje, gde je posetila cara Tiberija, tada mu je kao znak pažnje poklonila crveno jaje. Kada se predaje jaje uvek se oslovljava sa Hristos vaskrse a otpozdrav je Vaistinu vaskrse, običaj je kucanja jajima kod nas, to vole najviše deca, ko pobedi dobija na dar jaje.

Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja Vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.

Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti. Mit o postanku sveta iz jajeta je kod mnogih starih naroda. Po verovanju Indusa iz gornje polovine ljuske je nastalo nebo, a od donje zemlja.

Kod hrišćana simbol vaskršnjeg jajeta je u sledećem: kao što pile bez ičije pomoći, spolja kada dođe vreme sopstvenim snagama razbije ljusku i izlazi na svetlost dana, tako i Hristos sopstvenim snagama razbija okove groba, smrti, vaskrsava i donosi novi život svima koji veruju u Njegovu reč i božansku moć.

Prvo ofarbano jaje koje je uvek crveno, čuva se u domu na posebnom mestu ili pored ikone do sledećeg Vaskrsa. Naziva se stražar, stražnik, čuvar, i čuvarkuća jer se veruje da ukućanima čuva zdravlje i donosi blagostanje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Maj.2021, 00:12

Kontroverze: Uskršnje tucanje

Mučilo me je državnopravno, skoro pa ustavno pitanje. Zalepim, recimo, Vučića na jaje, pa onda Dačića na jaje

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 03.Maj.2021, 22:37

Drugu godinu bez takmičenja za najjače uskršnje jaje u Gračanici

Drugu godinu bez takmičenja za najjače uskršnje jaje u Gračanici

Manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“ koja se ranijih godina drugog dana Uskrsa održavala u Gračanici i ove godine nije održana zbog pandemije koronavirusa. Inicijator i glavni organizator manifestacije „Najjače vaskršnje jaje“, koja je prvi put održana 2016. godine Ljubomir Maksimović za Glas Amerike kaže da i ove godine zbog pandemije koronavirusa, nije dobio odobrenje nadležnih institucija, za održavanje ove manifestacije. „Čim nemam saglasnost neću da nešto organizujem....

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 03.Maj.2021

Drugu godinu bez takmičenja za najjače uskršnje jaje u Gračanici

Manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“ koja se ranijih godina drugog dana Uskrsa održavala u Gračanici i ove godine nije održana zbog pandemije koronavirusa.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 03.Maj.2021

Vi ste birali: Ovo su tri najlepša uskršnja jaja u Srbiji

Čitaoci su u poslednjih nekoliko dana birali najlepše ukrašeno jaje na Fejsbuk stranici Blica.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2021, 12:58

PRAZNICI ĆE ME ZAUVEK PODSEĆATI NA NJU: Iva otkrila POSEBNU tradiciju koju je delila sa bakom za Uskrs!

PRAZNICI ĆE ME ZAUVEK PODSEĆATI NA NJU: Iva otkrila POSEBNU tradiciju koju je delila sa bakom za Uskrs!

Za portal Srbija Danas otkrila kako se proslavlja najradosniji hršćanski praznik u njenom domu! Danas pravoslavni vernici širom sveta slave najradosniji hrišćanski praznik. Domaćice su u petak i subotu pripremale šarena uskršnja jaja, a današnjem danu i kuckanju jajima se najviše raduju najmlađi. Ekipa portala Srbija Danas razgovarala je sa glumicom Ivom Štrljić o tome kako se proslavlja Uskrs u njenom domu. Glumica je podelila sa nama emotivne momente sa...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 02.Maj.2021

USKRS KOD DRAGANA DŽAJIĆA: Podetinjio sam sa unucima Lukom, Ognjenom i Vidom, uživam u njihovom odrastanju (FOTO)

USKRS KOD DRAGANA DŽAJIĆA: Podetinjio sam sa unucima Lukom, Ognjenom i Vidom, uživam u njihovom odrastanju (FOTO)

Radost, sreća, veselje bili su vidljivi na licima mališana kada su uzeli uskršnje jaje u društvu svog dede

Detaljnije >>

Izvor: B92, 02.Maj.2021

Vesić posetio radnike GSP-a i podelio im uskršnja jaja

Vesić posetio radnike GSP-a i podelio im uskršnja jaja

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radnike GSP-a u Pogonu Kosmaj, podelio im uskršnja jaja i tradicionalno se družio sa njima.. On je tom pilikom rekao da je naš narod uvek imao veru i nadu da posle golgote dolazi vaskrsenje, preneo je Beoinfo. "Bez te vere ne bi Stefan Nemanja napravio modernu državu i bez te vere ne bi Sveti Sava napravio našu crkvu i stvorio osnove obrazovanja. Bez te nade i verovanja ne bi Despot Stefan Lazarević napravio moderan...

Detaljnije >>