Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2024, 00:20

Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju Hristovo stradanje, Veliki petak, dan kada je Isus osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude i spasenje sveta.
Veliki petak je za hrišćane najtužniji dan kada se sećaju događaja koji su prethodili Hristovom raspeću.
To je dan velike žalosti, ali i uvod i priprema za Uskrs, koji je Božić najveći hrišćanski praznik.
Pravoslavni vernici tog dana strogo poste, provodeći dan samo na suvom hlebu i vodi, a mnogi i ceo dan ništa ne jedu, niti piju, već tek uveče uzmu malo hleba i vode.
U većini krajeva Srbije na Veliki petak farbaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas se slavi Veliki petak: Običaji, značenje i istorija najtužnijeg hrišćanskog praznika

Izvor: Danas, 03.Maj.2024

Danas se slavi Veliki petak po julijanskom kalendaru. Hrišćani ovim praznikom obeležavaju dan kada je Isus Hrist razapet na časni krst i umro za spasenje sveta.

Nastavak na Danas...

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak

Izvor: NoviSad.com, 03.Maj.2024

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena..

Nastavak na NoviSad.com...

Na Veliki petak ova hrana treba da se nađe na stolu!

Izvor: Svet plus, 03.Maj.2024

Razni se običaju veruju za ovaj dan, ali prema kanonu, potrebno je  da se na današji dan suzdržimo od hrane i pića sve do zalaska sunca...Danas je Veliki petak, najtužnijih dana u hrišćanstvu. Dan kada je prema verovanju Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti...Veliki petak je dan koji se posebno...

Nastavak na Svet plus...

Na Limanskoj pijaci cena farbanih jaja ista kao i prošle godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2024

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak - sećanje na Hristovo stradanje, a u većini krajeva danas se farbaju jaja...Pojedine domaćice u Srbiji bave se uslugom farbanja i dekorisanja vaskršnjih jaja koja su dostupna na pijacama širom Srbije, a na novodsadskoj Limanskoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.