Mogerini: Vreme je da se konačno završi kosovski konflikt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Vreme je da se konačno završi kosovski konflikt

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini ocenjuje da postoji realna šansa da predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači dođu do sporazuma, koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine.

"Sledeće godine je 20 godina od rata na Kosovu i vreme je da konačno završimo ovaj konflikt", poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je, govoreći na godišnjoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU ambasadora, naglasila da je po pitanju Balkana prethodna godina bila "neverovatno intenzivna", ali da će meseci koji slede biti "još presudniji".

"Postoji realna šansa da predsednici Vučić i Tači dođu do sporazuma, koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine", izjavila je Mogerini.

Ona je navela da bi sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum trebalo da normalizuje odnose dve strane, da bude u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i da pomogne stabilnosti regiona

"Moramo da uradimo sve što možemo, zajedno sa našim partnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u Savetu bezbednosti UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice", zaključila je Mogerini.

U Briselu o opcijama, ZSO deo konačnog sporazuma?

Definisanje zajedničke osnove budućeg pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biće osnovna tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na sastanku 7. septembra u Briselu, saznaje Tanjug u Briselu.

Nezvanično, ne isključuje se mogućnost da i elementi dogovora o ZSO budu deo konačnog sporazuma.

Naime, dok EU kao posrednik u dijalogu naglašava da se, pored fokusa na razgovorima o sveobuhvatnoj normalizaciji, moraju primeniti i svi prethodno postignuti dogovori, diplomatski izvori u Briselu napominju da bi se delovi ranijih dogovora, posebno onaj o Zajednici srpskih opština, mogli naći kao elementi dogovora o sveobuhvatnom rešenju odnosa Beograda i Prištine.

Uoči novog sastanka predsednika Vučića i Tačija, uz posredovanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini, u Briselu navode da su obe strane u potpunosti angažovane na definisanju zajedničke osnove pravno obavezujućeg sporazuma.

"Fokus je na pronalaženju kompromisa, kojim bi se došlo do sveobuhvatne normalizacije", navode diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

U evropskim diplomatskim krugovima ova faza dijaloga Beograda i Prištine vidi se kao "intenzivna", sa ciljem dolaska do zajedničkih pozicija oko pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se rešilo kosovsko pitanje, ali i otklonila najveća prepreka na putu Srbije ka članstvu u EU.

U EU, za sada, ne žele da prejudiciraju koje elemente bi "konačan sporazum" mogao da sadrži.

Ono što se u Briselu naglašava jeste da dogovor mora da bude zasnovan na kompromisu Beograda i Prištine, da mora da bude "specifično krojen" za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne uspostavi model za druga pitanja i da mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i napretku regiona ka EU.

"Šta god dogovore dve strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU", poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Da ideja o promeni granica može biti pomenuta na sastanku u petak govori i činjenica da je ona sve češće pominjana od strane Beograda, ali i Hašima Tačija, kao opcija za rešavanje kosovskog pitanja.

Evropski zvaničnici takođe su po ovom pitanju izašli sa svojim stavovima, koji idu od snažnog opreza do podrške bilo kom rešenju oko koga se dogovore Beograd i Priština.

Iako prištinska strana na sastanku Parlamenta još mora da odluči o davanju mandata predsedniku Tačiju da u Briselu razgovara o "granicama Kosova", diplomatski izvori navode za Tanjug da podrška kosovskog Parlamenta ni ranije nije bila prepreka za Tačija da na razgovorima sa Vučićem i Mogerini iznese svoje stavove, koji se, ovoga puta, odnose na tzv" korekciju granica".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je pred najavu novog sastanka Vučića i Tačija poručila da bi se za stolom u Briselu moglo naći i pitanje formiranja ZSO.

"Čim nas Upravljački tim zvanično obavesti o statusu svog posla na nacrt statuta ZSO to ćemo preneti na nivo sledećeg sastanka na visokom političkom nivou. Koliko razumemo, rad je još u toku", izjavila je Kocijančić.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.