Mišel: Samit lidera EU imao je istorijsku dimenziju

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 22:23

Mišel: Samit lidera EU imao je istorijsku dimenziju

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je danas da je dvodnevni samit lidera EU imao "istorijsku dimenziju".

Kako je naveo, otvoreni su pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, dok je Gruzija dobila status kandidata.

Mišel je ukazao da je Evropski savet odlučio da otvori pregovore i sa BIH, kada ta zemlja postigne stepen usklađenosti sa kriterijumima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU.

"Proširenje je investiranje u mir, bezbednost i prosperitet", rekao je Mišel.

Kada je reč o reviziji višegodišnjeg budžeta, on je naglasio da je 26 država članica podržalo taj predlog, ali da to nije dovoljno i istakao da će biti održan specijalan samit tim povodom.

"Uveren sam i optmista da ćemo biti u poziciji da podržimo Ukrajinu finansijskim sredstvima", rekao je Mišel.

Kada je reč o situaciji na Bliskom istoku, Mišel je rekao da je vođena strateška diskusija i poručio da EU mora da bude posvećena i uključena, koliko god je to moguće, u pokušaju da utiče na tamošnja dešavanja. On je dodao da postoji snažno jedinstvo oko bezbednosne garancije za Izrael.

"Izrael ima pravo na bezbednost, ima pravo da postoji", rekao je Mišel i naglasio da EU osuđuje "teorističke napade Hamasa i korišćenje civila kao ljudskog štita":

On je dodao da EU poziva Hamas da hitno i bezuslovno oslobodi preostale taoce. Mišel je dodao da pravo Izraela da se brani mora da bude izvedene u skladu sa međunarodnim pravom i naglasio da se mora garantovati humanitarna podrška i pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Proširenje EU nasuprot evropskom pesimizmu: Autorski tekst Dragana Bisenića

Izvor: Danas, 16.Dec.2023, 16:36

Evropska unija nije, kako se strahovalo, završila 2024. fijaskom koji je bio na pomolu, ukoliko bi bili odbijeni predlozi Evropske komisije - početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i finansijska pomoć Ukrajini. Evropski lideri odobrili su obe ove odluke, kako je saopštio predsednik...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.