Ministri: Evropa je na dobrom putu

Izvor: B92, 27.Jan.2012, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri: Evropa je na dobrom putu

Davos -- Ministri finansija vodećih zemalja sveta okupljeni na Svetskom ekonomskom forumu nastoje da ubede poslovnu elitu da je Evropa na putu da reši dužničku krizu.

Uverenje da je stari kontinent na dobrom putu ministri zasnivaju na promeni stanja u Evropi u poslednja dva meseca, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) pozajmila milijarde evra posrnulim bankama a prezadužene zemlje se poduhvatile reformi.

Istovremeno su se lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU približili stvaranju fiskalne unije koja treba da doprinese jačanju zone evra i zajedničke evropske valute.

Međutim, brojni ekonomisti, za razliku od finansijskih zvaničnika, smatraju da su evropske obveznice preko potrebne kako bi se smanjili troškovi zaudživanja dužnika. Kada je reč o Grčkoj, koja najviše brine evropske lidere, Šojble je "optimista" a Ren se nada da će ta zemlja postići sporazum o otpisu duga sa kreditorima "ako ne danas, onda možda za vikend".

Neki od učesnika foruma u švajcarskom zimskom centru signaliziraju i da je Grčka blizu sporazuma o otpisu dela duga sa privatnim kreditorima. Taj sporazum se smatra ključnim za zauzdavanje dvogodišnje dužničke krize čije je posledice osetio i svet.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner istakao je da Evropa napreduje na putu disciplinovanja fiskalne politike, da vlade zemalja zahvaćenih krizom sprovode teške reforme i da ECB radi ono što treba, odnosno nastoji da ojača finansijski sektor.

Kao rizik za američku ekonomiju i posledično za ostale u svetu Gajtner je uz evropsku dužničku krizu ubrojio i tenzije sa Iranom. On je takođe kazao da je jedini posao koji Evropa nije završila u borbi sa krizom uspostavljanje većeg fonda za pomoć ekonomijama sa problemima da opstanu.

Međutim, dok francuski ministar finansija Fransoa Baron smatra da fond treba povećati da bi se smirilo tržište, njegov nemački kolega Volfgang Šojble nagoveštava da njegova vlada na to nije spremna.

Nemačka je najveća evropska ekonomija i samim tim je njeno učešće u spasilačkim fondovima najveće. "Nećemo pogrešne podsticaje ... To neće raditi ako ne budu rešeni pravi problemi", prokomentarisao je Šojble.

Baron i Šojble slažu se sa španskim ministrom ekonomije Luisom de Gindosom i evropskim komesarom za monetarna pitanja Olijem Renom da je za ideju emitovanja evroobveznica, koju su podržali svi u zoni evra, još rano.

Niko od njih ipak ne odbacuje mogućnost da se takve obveznice uvedu jednom, nakon što bude obnovljeno poverenje u evropske javne finansije što je, prema Gindosu, "konačni cilj". Šojble je rekao i da bi evroobveznice predstavljale loš podsticaj jer bi omogućile prezaduženim zemljama da "troše više nego što imaju na račun drugih".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.