Ministri EU: Istorijski sporazum

Izvor: Mondo, 22.Apr.2013, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU: Istorijski sporazum

Šefovi diplomatije zemalja EU cenili su uoči sastanka u Luksemburgu da je dogovor koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine "istorijski" i da bi trebalo da omogući dalji napredak Srbije ka EU, ali i evrointegraciju Kosova.

Uoči rasprave Saveta ministara EU o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji, ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << inostranih poslova Holandije Frans Timermans čestitao je Beogradu, Prištini, ali i Ketrin Ešton na postignutom sporazumu.

Ističući da je reč o istorijskom dogovoru, koji predstavlja važan korak ka stabilnosti na Balkanu, on je naglasio da je "veoma pozitivan prema odlukama u vezi daljeg napretka Srbije i Kosova u pravcu EU".

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders rekao je novinarima da je sporazum - koji nije bilo lako postići - važan korak napred.

Belgijski ministar je, po dolasku na sastanak u zdanje EU u Luksemburgu, poručio da bi sada svi trebalo da rade "za napredak" ka EU.

"Biće dugi pregovori - kako sa Srbijom, tako i Kosovom", poručio je.

Šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn smatra da je, kako je kazao, "Srbiji i Kosovu potrebno - nakon diktatura i ratova - dati perspektivu, a to jedino može EU".

"Evropa je više od evra. EU je mirovni projekat", poručio je Aselborn.

Po njemu, sporazum je dobar početak i u perspektivi, možda 2020. Ili kasnije, trebalo bi da "za jedan sto sednu Kosovari i Srbi", što je, smatra, ključ za stabilizaciju na Balkanu.

Šef luksemburške diplomatije veruje da će EU početi proces razmatranja početka pregovora sa Kosovom o SS P i Srbijom - o početku pristupnih pregovora.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila je da je sporazum postignut u dijalogu veoma bitan - ne samo za Srbiju i Kosovoi, već i stabilizaciju i napredak celog regiona.

Ona je istakla da se radi o veoma važnom trenutku i posebno bitnom dogovoru po budućnost i stabilnost svih u regionu.

Savet ministara EU raspravlja danas u Luksemburgu o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji.

Na početku dvodnevnog zasedanja visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton predstaviće izveštaj u vezi dogovora o predlogu sporazuma Beograda i Prištine, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

Ministri će nakon toga raspravljati da li je Srbija ispunila uslove koje je Savet propisao u decembru prošle godine i nakon toga odlučiti da li da preporuče da se na Samitu u Briselu u junu Srbiji odredi datum.

Ovi uslovi zahtevaju uspostavljanje "vidljivog i trajnog napretka" u odnosima Beograda i Prištine i nastavak unutrašnjih reformi.

Tanjug iz diplomatskih izvora i uvida u izveštaj Eštonove saznaje da nema sumnje da će odluka Saveta o dodeljivanju datuma Srbiji biti pozitivna i da će biti javno saopštena oko podne.

Visoki diplomatski izvor jedne od članica EU kaže da Savet donekle brine primena sporazuma, zbog čega će u preporuku biti ugrađena klauzula da Srbija do juna treba da dokaže da je spremna da primeni briselski dogovor.

Prema njegovim rečima, neke zemlje članice EU, među kojima su Nemačka i Holandija, nameravaju da na sastanku Saveta zatraže da se srpski državni vrh jasno odredi prema ratnim zločinima iz devedesetih godina prošlog veka, a naročito prema Srebrenici.

Odluku o dodeljivanju datuma Srbiji treba formalno da potvrde šefovi država i vlada članica EU na samitu u Briselu 28. juna.

(agencije/MONDO, foto Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kanada: Sporazum važan korak napred

Izvor: B92, 23.Apr.2013, 07:47

Otava -- Kanadska vlada pozdravila sporazum Srbije i Kosova. To je značajan korak unapred, rezultat kompromisa i hrabrosti obe strane, kaže kanadski ministar Džon Berd...U saopštenju se podvlači da "posle više od dve decenije od krvavih sukoba u zapadnom Balkanu ovaj sporazum utire put većoj ekonomskoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.