Lajčak: Posebno važan susret Vučića i Kurtija u Briselu

Izvor: VOA, 01.Maj.2023, 11:34

Lajčak: "Posebno važan" susret Vučića i Kurtija u Briselu

BEOGRAD - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da će sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Briselu 2. maja biti "posebno važan". Lajčak je na Fejsbuku sumirao proteklu nedelju i napisao da mu je Zapadni Balkan bio visoko na agendi. Kako je naveo, na forumu u Delfima u Grčkoj sastao se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i razgovarao o pripremama za sastanak 2. maja, za koji je ocenio da je "posebno važan". Takođe je napisao da je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, razgovarao o situaciji u regionu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u Briselu 2. maja, a sastanku će prisustvovati i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednot Žozep Borelj. Kako je ranije najavljeno iz EU, od dve strane se očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, a tema razgovora će biti i Zajednica srpskih opština. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne veruje da će na pregovorima sa Prištinom u Briselu biti dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), jer će kosovska strana to "razvodnjavati" i pokušati da minimizira, javlja FoNet. "Bio bih preveliki optimista kada bih mogao da kažem da će Priština pristati  na formiranje ZSO", rekao je Dačić i podvukao da to mora biti prva tačka u ispunjavanju dogovorenog u Ohridu sredinom marta. Šef diplomatije Srbije kaže da kosovski premijer Aljbin Kurti svakog dana izaziva nove krize, kako bi se situacija usredsredila na stanje na terenu i da kaže da nema mogućnosti za formiranje ZSO zbog incidenata. Direktor Kancelarije za Kosovo, Petar Petković, u saopštenju je pozvao Kurtija da primeni dogovoreno i ocenio da je "sve ostalo pokušaj opstrukcije normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak: Sutrašnji sastanak u Briselu posebno važan

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 01.Maj.2023

BRISEL – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ocenio je da će sutrašnji sastanak u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, biti posebno važan. Lajčak je, sumirajući na Fejsbuku proteklu nedelju, naveo da se na Ekonomskom forumu u Delfima sastao...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Lajčak: Posebno važan sastanak Vučić-Kurti sutra u Briselu

Izvor: Danas, 01.Maj.2023

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je danas da će sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovoskog premijera Aljbina Kurtija (Albinu) sutra u Briselu biti "posebno važan".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.