Kurti: EU i NATO treba prema Srbiji da primene isti pristup kao prema Rusiji

Izvor: VOA, 04.Mar.2024, 15:07

Kurti: EU i NATO treba prema Srbiji da primene isti pristup kao prema Rusiji

PRIŠTINA — Kosovu treba dati podsticaj ka evropskim integracijama, kao odgovor na bezbednosne pretnje koje dolaze iz Srbije, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji "Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije". On smatra da Evropska unija i NATO treba da imaju isti pristup prema, kako je rekao autokratskom režimu u Srbiji kao i prema Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. “Evropska zajednica i NATO su odgovorili na agresiju Rusije tako što su Švedska i Finska postale članice NATO-a, Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobile status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Opasnost po bezbednost  koja se odnosi za Zapadni balkan treba tako adresirati, dati Kosovu status članstva za EU i učlanjivanje u Savet Evrope”, rekao je Kurti. Govoreći o evroatlantskim integracijama, Kurti je optužio Srbiju da ometa evropski put, ne samo Kosova već čitavog regiona. „Svaka zemlja u Evropskoj uniji veruje da je Kosovo demokratija, najnaprednija demokratija u regionu i da je naš Ustav najmoderniji kada je u pitanju zaštita manjinskih zajednica. Prepreke koje imamo nisu vezane za nedostatak demokratije i zaštite manjinskih i ljudskih prava, već zato što Srbija nije zainteresovana za NATO ili članstvo u Evropskoj uniji. Nastoji da blokira napredak celog regiona, sputavajući ceo region“, naveo je Kurti. Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca pozvao je, kako je naveo, demokratske države da povećaju saradnju sa Kosovom, podsetivši da je Kosovo deo mnogih svetskih i evropskih tela. “Mi smo deo snažnih evropskih tela, ali i svetskih, važnih institucija. Mi smo deo Saveta Evrope, deo smo Parlamentarne Skupštine NATO-a, deo smo Parlamentarne Skupštine koja se odnosi na proces saradnje jugoistočne Evrope, deo smo Frankofonije, kao i mnogih drugih važnih tela na svetu gde Kosovo daje svoj doprinos preko prisustva i diskusije,  kao direktan akter ovih procesa”, rekao je Konjufca.  Konferenciju „Premošćavanje Zapadnog Balkana: Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije“ organizovali su Fondacija Fridrih Ebert i Odbor za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kurti: Podstaći evrointegracije Kosova kao odgovor na bezbednosne pretnje Srbije

Izvor: VOA, 04.Mar.2024

Kosovu treba dati podsticaj ka evropskim integracijama, kao odgovor na bezbednosne pretnje koje dolaze iz Srbije, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji "Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije". On smatra da Evropska unija i NATO treba da imaju isti...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.